Het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering

Het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering #wonen #verzekering

Je hebt veel waardevolle spullen in en rondom je huis en wilt deze het liefst zo goed mogelijk verzekeren tegen onder andere diefstal, water,- en stormschade. Bij veel mensen ontstaat echter verwarring welke spullen onder de inboedel, en welke onder de opstal van het huis vallen. In dit artikel zullen de verschillen tussen beide verzekeringen worden doorgenomen zodat jij in de toekomst beter voorbereid bent voor situaties waarin je een van beide verzekeringen nodig hebt. 

Wat is een inboedelverzekering, en wat is hier precies mee verzekerd?

Een inboedelverzekering verzekert alle 'losse' spullen in je huis voor bijvoorbeeld schade door brandt, stormschade en diefstal. Onder de inboedel valt natuurlijk een groot gedeelte van je spullen, je kunt hierbij denken aan een aantal voor de hand liggende dingen zoals meubels, los gelegde vloeren en schilderijen.

Wat verzeker je dan met een opstalverzekering?

De letterlijke definitie van een opstalverzekering is 'een verzekering waarbij alles wat nagelvast in en aan het huis zit wordt gedekt’. Voorbeelden zijn vastgelegde vloeren, schuttingen en schoorstenen. Er zijn echter verscheidene bijzondere situaties die verwarring kunnen veroorzaken. 

Bijzondere situaties

Soms kan er verwarring ontstaan over wat in het huis onder de inboedel valt, en wat onder de opstal. Ga hierbij eerst voor jezelf na in hoeverre het item vastzit in of aan het huis. Bij zonwering is het bijvoorbeeld lastig om in te schatten onder welke verzekering deze zijn gedekt. Ze zitten namelijk wel aan het huis vast, en zouden dus logischerwijs onder de opstal vallen. Echter kan een zonwering ook relatief gemakkelijk in zijn geheel weer verwijderd worden zonder deze uit elkaar te halen, waardoor deze ook onder de inboedelverzekering zou kunnen vallen. Om verwarring te voorkomen hebben verzekeraars daarom afgesproken de zonwering onder de inboedelverzekering te dekken. 

Is je vloer verankerd aan de fundering? Dan valt deze onder de opstal, hij zit immers vast aan je huis. Heb je een zwevende vloer? Dan wordt deze door de verzekeraar gedekt onder de inboedelverzekering. Je zou deze vloer in theorie namelijk op kunnen pakken en kunnen meenemen naar een ander huis. Let er hierbij ook op dat vloertegels die niet uit steen of steenachtig materiaal bestaan vanuit de inboedelverzekering worden gedekt, terwijl plavuizen en andere steenachtige tegels bij de opstal horen. Vinyl en tapijt worden ongeacht of zij los liggen of zijn vastgelijmd gedekt door de inboedelverzekering. 

Een ander voorbeeld is een vlaggenmast die in de tuin staat. Ondanks dat deze niet aan het huis vastzit, is deze wel aan het grondgebied verankerd en dus valt de vlaggenmast onder de opstal van het huis. Losse vlaggenmasten worden daarentegen vanuit de inboedelverzekering gedekt. Je zou het misschien niet verwachten, maar alle sleutels die bij de sloten van zowel binnen,- en buitendeuren als ramen horen vallen onder de opstal van je huis. Sleutels zitten niet aan het huis vast, maar de daarbij behorende sloten wel. 

Kortom, weet je niet zeker of jouw spullen onder de inboedel of opstal vallen, vraag dit dan na bij de verzekeringsmaatschappij om verwarrende situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen