Huis kopen of toch liever verbouwen?

Een eigen huis is nooit af. Er valt altijd wel iets te doen, te vervangen of op te knappen. Is uw woning toe aan een serieuze upgrade en twijfelt u over verbouwen van uw huis of het kopen van een nieuwe woning? Dat kan een lastige keuze zijn. De woonprijzen rijzen de pan uit, veel mensen verkeren door de coronacrisis in financieel onzeker water en dan komen er nog de kosten voor de hypotheek bij (advies, taxatie, notaris). Niet zo vreemd dat veel huiseigenaren uiteindelijk toch eieren voor hun geld kiezen en de woning eens flink onder handen laten nemen door een aannemer. 

Keuken verbouwen en isoleren

Wat zijn bij een renovatie/ verbouwing de meest voorkomende upgrades? 

Keuken verbouwen #keuken

  1. De keuken. Het ‘kloppende hart’ van een huis wordt vaak als eerste aangepakt. Weg met die vergeelde viezige keukenkastjes en welkom mooie, moderne inbouwapparatuur en frisse uitstraling! Een keuken verbouwen kost 5000 euro voor een basisaanpak tot 20.000 euro bij een luxe variant met alles erop en eraan. 
  2. Isoleren. Isolatie is het beste wat u kunt doen voor uw woning. En voor uzelf. U verhoogt niet alleen uw eigen woongenot, maar ook de woningwaarde. Bovendien dalen uw energiekosten vrijwel direct. Wat kunt u doen? Kieren en tochtgaten (laten) dichten, spouwmuren, dak, ramen en gevels laten isoleren en naar de ruimte onder uw woning laten kijken. Isoleren kan van klein (tochtgaten dichten, zelf doen) tot groot (spouwmuurisolatie, laten doen) worden aangepakt en levert direct iets op. De moeite waard dus!

Hoe financiert u een verbouwing/ upgrade/ renovatie?

Er zijn verschillende opties om uw verbouwing te betalen. 

  1. Via uw spaargeld. Dit is natuurlijk de mooiste optie want u hoeft geen geld te lenen. Maar na de verbouwing is er wel een flink gat geslagen in uw spaarrekening en kunt u weer opnieuw beginnen met opbouwen. Niet iedereen voelt zich prettig bij het afkalven van de eigen financiële reserves. 
  2. Ophogen van uw hypotheek. Ook een veelgebruikte optie, zeker als u al veel heeft afgelost. Houd er wel rekening mee dat het ophogen van uw hypotheek alleen mogelijk is bij overwaarde van uw woning. Bovendien valt u voor de bank in een andere risicogroep en kan daarom de rente hoger uitpakken. Ook gaat het verhoogde hypotheekbedrag mee in de 30 jaar looptijd. U betaalt dus tientallen jaren een verhoogde rente over een relatief klein bedrag. En dan zijn er nog de kosten voor het advies, de taxatie en de notaris – deze kunnen samen oplopen tot wel 3500 euro. Zonde van uw geld!
  3. Een consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening. Hiermee leent u een vast bedrag vanaf 5000 euro, tegen een vaste looptijd en een vaste lage rente. De rente ligt nu historisch laag (al vanaf 3,5%). U kunt altijd tussentijds extra aflossen en daar zijn geen boetes aan verbonden. Een ander voordeel is dat de lening gekoppeld is aan u en uw inkomen, niet aan de woning. De looptijd is veel korter (rond de 10 jaar), waardoor u veel sneller van uw schulden af bent en uiteindelijk ook nog eens goedkoper uit bent dan bij een decennialange extra hypotheekrente. 

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen