Je droomhuis bouwen: wat zijn de opties?

Als je een nieuw huis laat bouwen, moet dat natuurlijk wel je droomhuis zijn. Je koopt een mooi kavel en gaat aan de slag. Maar wat is er eigenlijk allemaal mogelijk? En hoe zit het met het prijskaartje? Je droomhuis bouwen: dit zijn de opties!

Je droomhuis bouwen: wat zijn de opties #droomhuis #huis #huisbouwen

Prefab of houtskeletbouw

Voordat je gaat bouwen, moet je je afvragen wat je wilt als basis. Ga je voor prefab of houtskeletbouw? Steeds meer mensen willen graag een prefab woning laten bouwen. Het bouwen van prefab is namelijk sneller en goedkoper dan houtskeletbouw. Nadeel is dat je meestal vast zit aan bepaalde ontwerpen. Bij houtskeletbouw woningen heb je meer keuzemogelijkheden, al gaat de bouw wel langzamer. Beide bouwstijlen hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

De bouwstijl die jij mooi vindt

Er zijn heel veel verschillende bouwstijlen. Zo heb je de notariswoning, schuurwoning en ga zo maar door. Als je samen met anderen aan een nieuwbouwproject begint heb je meestal geen keus in de bouwstijl. Maar als je zelf gaat bouwen heb je dat wel. Dit zijn 5 prachtige voorbeelden van verschillende bouwstijlen die je kunt gebruiken.

Je droomhuis bouwen: wat zijn de opties #droomhuis #huis #huisbouwen 

Aansluiten op gas?

Als je gaat bouwen, mag je de woning in principe nog aansluiten op gas. Toch wordt dit sterk afgeraden. Je bespaart op de lange termijn veel geld als je bij de bouw al zorgt voor gasloos wonen. Je kunt bijvoorbeeld voorzien in de warmtevraag met een warmtepomp. Een gasaansluiting kán verplicht zijn, maar je bent nooit verplicht om het gas te gebruiken. Dus is het verstandiger om je niet aan te sluiten of het in elk geval niet te gebruiken.

De opties voor duurzaam wonen

Een duurzame woning bouwen is natuurlijk wat duurder dan een niet-duurzame woning bouwen. Maar je verdient je investering wel sneller terug als je al tijdens de bouw zorgt voor duurzame maatregels. Er zijn heel veel opties. Sowieso is het verstandig om het huis al meteen zo goed mogelijk te isoleren. Een mechanisch ventilatiesysteem voorkomt dat je last krijgt van vocht en een bedompte lucht in huis. Daarnaast kun je natuurlijk gaan voor een warmtepomp, zonnepanelen (of zelfs zonnedakpannen), zonneboiler en ga zo maar door.

Woonproject: zelf aanpassingen doen

Bij een woonproject kun je niet zelf de bouwstijl van je woning bepalen. Vaak ben je gebonden aan de algemene plannen. Maar er is altijd ruimte om zelf beslissingen te nemen. Zeker als je de woning casco laat opleveren (zonder keuken en vloeren). Je kunt zelfs voor een deel de indeling van de woning bepalen. En ook de grootte en positie van de ramen en kozijnen mag je vaak zelf nog aanpassen. Vraag dit dus altijd na, want je hebt meer opties dan je denkt! Sowieso is het verstandig om goed na te denken over alle dingen die beter tijdens de bouw kunnen gebeuren dan erna. Het aanleggen van vloerverwarming bijvoorbeeld.

Een woning bouwen heeft veel voeten in de aarde. Je begint met het zoeken van een plek. Vervolgens kijk je of je zelfstandig gaat bouwen of dat je het bouwproject liever oppakt met meerdere woningen tegelijk. Je hebt dan minder zaken waar je aan moet denken, maar nog steeds zijn er heel wat opties. Je moet over veel dingen nadenken en veel beslissingen maken voordat jouw droomhuis gebouwd is!

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen