Kosten open haard inbouwen

Een open haard geeft extra sfeer in je woonkamer. Ideaal voor koude avonden in de winter. Maar er hangt ook een prijskaartje aan. Je kunt de kosten voor een open haard laten inbouwen zo laag of hoog maken als je zelf wilt. Gemiddeld kom je meestal uit op 2.000 tot 9.000 euro.

Open haard inbouwen, wat zijn de kosten? #openhaard #inbouwhaard #haard #verbouwen

Waar hangen de kosten voor een open haard plaatsen vanaf?

De kosten voor inbouwen van een open haard beïnvloed je voor een groot deel zelf, namelijk door het type open haard dat je kiest. Daarnaast betaal je extra kosten als je nog geen rookkanaal hebt voor de haard. 

Open haard inbouwen kosten per type

De grootste kostenpost is de open haard zelf. Je hebt grofweg drie verschillende soorten open haarden. Een vrijstaande open haard is meestal het goedkoopst. Een inzet- of inbouwhaard is duurder. Hieronder zie je per type open haard de gemiddelde kosten. De exacte kosten zijn afhankelijk van het merk en model dat je kiest.

Type open haard

Kosten open haard

Vrijstaande haard

€ 1.500 tot € 3.000

Inzethaard

€ 2.500 tot € 4.000

Inbouwhaard

€ 3.000 tot € 7.000

Naast de open haard zelf betaal je ook kosten voor het laten inbouwen van de open haard. De kosten verschillen per installateur, maar gemiddeld kom je op ongeveer 700 tot 1.200 euro uit.

Kosten open haard aanleggen – Rookkanaal nodig?

De rook van de open haard moet afgevoerd worden uit de woning. Als hiervoor al een rookkanaal aanwezig is in de woning, ben je met de bovengenoemde kosten klaar.

Heb je echter nog geen rookkanaal? Dan betaal je extra kosten voor het aanleggen ervan. Een rookkanaal voor een open haard kost ongeveer 6.000 euro. Dit is namelijk een flinke verbouwing. Hierbij is een rookkanaal voor een houthaard aanleggen duurder dan voor een gashaard. Je hebt met een houthaard namelijk een langer rookkanaal nodig en dus meer materiaal.

Openhaard bouwen kosten financieren

Zoals gezegd kost een open haard inbouwen gemiddeld 2.000 tot 9.000 euro. Als er ook een rookkanaal moet worden aangelegd, kom je op gemiddeld 8.000 tot 15.000 euro. Een flink kostenplaatje. Hoe ga je dat betalen als je niet genoeg spaargeld hebt? 

Heb je overwaarde op je woning? Dan kun je die gebruiken om je hypotheek te verhogen en zo de kosten voor de open haard inbouwen te financieren. 

Houd er wel rekening mee dat als de hypotheek hierdoor hoger wordt dan het bedrag waarvoor deze is ingeschreven bij de notaris, je opnieuw notariskosten betaalt. Daarnaast moet je de woning vaak opnieuw laten taxeren als je de hypotheek verhoogt. Dit kost alles bij elkaar nog eens een paar duizend euro extra.

Bij verbouwingen tot 15.000 euro is het daarom bijna altijd goedkoper om een persoonlijke lening af te sluiten dan je hypotheek te verhogen. Je betaalt voor de persoonlijke lening wel een hogere rente, maar je hebt verder geen extra kosten. Bovendien is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar als je deze gebruikt om je woning te verbeteren.

Natuurlijk wil je voor de lening voor je open haard niet teveel betalen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste lening is al snel 4 procent. Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod leningen. Je vindt dus altijd de lening met de laagste rente en meest gunstige voorwaarden. Zo ben je zeker van de beste deal voor een financiering van de kosten voor je open haard.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief


Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen