Multiplex: soorten en voordelen

Multiplex is veelzijdig materiaal voor in en om het huis. De voordelen van multiplex en de verschillende soorten #multiplex #wonen

Multiplex is gemaakt van dunne lagen aan elkaar gelijmd houtfineer. Hierdoor is het materiaal heel erg stevig. Hoe dikker de multiplex, hoe meer gewicht het kan dragen. Dit veelzijdige materiaal biedt dus een goede basis voor allerhande projecten in- en om het huis. Je kunt er bijvoorbeeld prima een boekenkast van maken, maar ook keukenkastjes zijn een optie. Wil je de multiplex gebruiken in een zogenoemde natte ruimte, zoals de badkamer, dan is het wel van belang om de multiplex te impregneren – waterdicht maken. 

Voordelig in de aanschaf

Naast dat er verschillende typen multiplex zijn, is het ook nog een voordelig in de aanschaf. Je zult dus altijd het juiste materiaal kunnen vinden, voor jouw specifieke project. Je ziet vaak dat men naaldhouttriplex gebruikt voor constructie doeleinden, zoals vloeren en dakbedekking en Berken multiplex voor het realiseren van een keuken met een landelijk thema. 

Stevig materiaal

Omdat er op een speciale manier gelijmd wordt, ontstaat er een heel erg stevig en duurzaam materiaal. Het multiplex hout zal minder snel splijten, ook niet als je er een spijker in slaat. Tevens is het materiaal bestand tegen kromtrekken en scheuren. De plank is overigens overal net zo sterk.

Efficiënt

Als je kiest voor multiplex, dan kies je voor stevigheid in combinatie met een prijs die interessant is én voor efficiëntie. Tijdens het productie proces van multiplex, worden namelijk ook de stukken hout ‘die minder zijn’ gebruikt. Men zet dit namelijk in voor bijvoorbeeld de binnenlagen. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat de prijs een stuk lager ligt, dan bij ander hout. 

Soorten

De meest voorkomende soorten multiplex hout zijn;

  • Berken: Deze platen hebben een rustig uiterlijk, zijn vlak en gemakkelijk te zagen. Ze bestaan uit perfect geschuurd berken en zijn licht van kleur.
  • Russisch berken: Dit soort multiplex is zeer geschikt voor het maken van meubels en modelbouw. Dit is voornamelijk vanwege het fraaie uiterlijk met vlamtekeningen.
  • Populieren: Een stevige plaat die zich makkelijk laat verwerken, maar wel licht van gewicht is.
  • Pontprime: Een lichte, stabiele plaat die vaak wordt toegepast bij het fabriceren van meubels, standbouw en caravanbouw.
  • Hardhout: Deze platen zijn opgebouwd uit een mix van veelal tropische houtsoorten.
  • Elliottis pine: Een redelijke grof opgebouwde plaat. Dit type plaatmateriaal is minder geschikt voor het maken van zaken die ‘in het zicht staan’.
  • Buigtriplex: Dit wordt gebruikt om ronde vormen en andere gebogen constructies te kunnen maken.
  • Vuren:  Deze plaat leent zich uitstekend voor tijdelijke oplossingen, zoals het dichtmaken van raam kozijnen. Verder wordt het ook gebruikt voor het maken van een plafond, of plaatsen van voorzetwand.

Verschillende kwaliteitsklassen multiplex

Geen klus is hetzelfde, vandaar dat er verschillende kwaliteitsklassen multiplex zijn;

  • Klasse A: er mogen geen kwasten zichtbaar zijn bij platen uit deze klasse.
  • Klasse B: hier mag een minimaal aantal vaste kwasten zichtbaar zijn per vierkante meter.
  • Klasse C: er mogen vaste en losse kwasten aanwezig zijn bij dit bouwmateriaal.
  • Klasse D: naast vaste en losse kwasten mogen er bij platen uit deze klasse ook zachte kwasten aanwezig zijn.
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen