Schade aan auto door woning: welke verzekering?

Heb jij jouw huis en auto goed verzekerd? Je kunt je huis op allerlei manieren beveiligen, maar wat als er schade aan je auto ontstaat die wordt veroorzaakt door je woning? Of misschien wel nog vervelender: de woning van een ander? Op welke verzekering dien je dan een beroep te doen?

Begin bij het begin

Heb je schade aan je auto door jouw woning of die van een ander, stel dan eerst jezelf en anderen veilig. Is er bijvoorbeeld een dakpan op de auto terechtgekomen, controleer dan eerst of er geen dakpannen meer kunnen vallen voor je de auto gaat inspecteren. Maak foto’s van de schade en van de situatie, ook van een afstand zodat goed te zien is waar jouw auto staat en hoe de schade is ontstaan. Vervolgens kun je de schade gaan claimen. Waar je die claimt, is afhankelijk van de veroorzaker van de schade. In Nederland geldt namelijk dat wie verantwoordelijk is, de schade moet betalen.

Dakpannen

Autoschade door de woning van een ander

Waait er dus een dakpan van het huis van de buren op jouw auto, dan kun je jouw buren als eigenaar van het huis aansprakelijk stellen voor de schade aan je auto. Huren zij de woning, dan is hun verhuurder aansprakelijk. De huiseigenaar is als het goed is verzekerd door middel van een aansprakelijkheidsverzekering. Omdat de schade door diens woning is veroorzaakt, is hij of zij over het algemeen verplicht om de herstelkosten aan je auto te vergoeden. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan helpt je verzekeraar je daarbij als de tegenpartij niet meewerkt.

Schade aan je auto door je eigen woning

Heb je schade aan je auto door je eigen woning ontstaan tijdens noodweer (dus stormschade)? Dan kun je een beroep doen op je autoverzekering als je een beperkt casco- of allrisk-autoverzekering hebt. Hiermee wordt namelijk schade door noodweer gedekt. Wanneer je deze schade op je autoverzekering claimt gaan er geen schadevrije jaren verloren, ongeacht de hoogte van de schadevergoeding. Ben je echter nalatig geweest en is er bijvoorbeeld tijdens bouwwerkzaamheden schade aan je auto ontstaan die je had kunnen voorkomen, dan keert je verzekeraar niet uit. Je had je auto immers in veiligheid moeten brengen voordat de bouwwerkzaamheden aasn je woning begonnen.

Vaststellen van het schadebedrag

De verzekeraar bepaalt samen met jou de hoogte van de schade en de eventuele vervolgschade. Soms wordt hierbij een schade-expert ingeschakeld door de verzekeraar. Dat mag jij ook doen. Komen beide schade-experts er niet uit, dan kan er een derde deskundige aan te pas komen die het eindoordeel mag geven. De verzekeraar vergoedt de kosten van deze experts over het algemeen. Komt er geen schade-expert, dan vraagt je verzekeraar om een ingevuld schadeformulier met eventueel foto’s van je auto en een factuur voor de herstelkosten. Meestal regelt de verzekeraar echter zelf een herstelbedrijf dat zo snel mogelijk de schade herstelt.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen