Wat moet ik weten over EPDM dakbedekking?

Misschien heb je er nog nooit wat over gehoord, maar er bestaat EPDM dakbedekking. Wil je gebruik maken van dit soort dakbedekking, dan vind je in deze blog de nodige informatie.

EPDM dakbedekking

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM staat voor ‘Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer’. Een monomeer is in de scheikunde een relatief simpel molecuul dat geschakeld aan andere monomeren complexe moleculen kan vormen. Zie het als een soort kraal waarmee je een kralen ketting kan maken.

EPDM is een type rubber dat bestaat uit een specifieke verhouding van drie monomeren, Ethyleen, Propyleen en Dieen. Door de verhouding van deze drie monomeren aan te passen kan je ook de eigenschappen van het rubber aanpassen. Aldus krijg je een EPDM folie die keihard, uv-resistent en waterdicht is. EPDM dakbedekking is eenvoudig gezegd dakbedekking gemaakt van dit materiaal.

Hoe wordt het gemaakt?

Via een chemisch proces worden de drie grondstoffen nadat ze verkregen zijn uit aardolie aan elkaar gekoppeld. Dit proces heet polymerisatie, het aaneen rijgen van meerdere polymeren. De verschillende verhoudingen geven andere fysische eigenschappen. Bijvoorbeeld naarmate het aantal Dieen moleculen stijgt, stijgt ook de vastheid van de rubber. Hoe vaster de rubber hoe steviger hij wordt ten koste van de flexibiliteit. Een goed compromis tussen al die eigenschappen is essentieel voor dakbedekking van hoge kwaliteit.

Wat zijn de voordelen van deze soort dakbedekking?

Het mooie aan deze soort dakbedekking is dat je het - indien je een beetje handig bent - prima zelf aan kan leggen. Ten eerste omdat het heel simpel in veel verschillende vormen aangeleverd kan worden. Ten tweede omdat het erg flexibel is, hierdoor kan je het goedmet de hand plaatsen. Ten derde is er voor het aanleggen van EPDM geen vuur of hittebron nodig waardoor het gebruiksgemak verder stijgt.

Het is een erg flexibel, elastisch en naadloos materiaal waardoor de levensduur erg hoog is en er geen zwakke plekken ontstaan. Je kan het prima 50 jaar laten liggen zonder er veel om kijken naar te hebben.

Verder heeft EPDM het voordeel niet uit te drogen in de zon, hetgeen je nog wel eens ziet gebeuren met andere soorten dakbedekkingen.

Zijn er ook nadelen aan EPDM?

Jazeker, ook al is het volgende nadeel een kwestie van perspectief en persoonlijke smaak. EPDM is namelijk in eerste instantie duur om te plaatsen. Mensen zien dat zeker als een nadeel. Als je op zoek bent naar een goedkope oplossing voor jouw lekkende dak en je bent niet van plan er lang te blijven wonen, zijn er betere alternatieven.

“Goedkoop is duurkoop” is een eeuwenoude wijsheid die hier zeker van toepassing is. Want indien het dak 50 jaar mee gaat krijg je die initiële investering er makkelijk uit. Een goedkoper alternatief had je in de tussentijd namelijk al moeten vervangen. Zeker als je mee rekent dat EPDM prima zelf te plaatsen is. Want dat scheelt namelijk de manuren van een ervaren vakman.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen