Woning inrichten

Het inrichten van een woning kost geld. Of je nu net je droomhuis hebt gebouwd, gekocht of dat op jezelf gaat wonen in je eerste huurhuis. Een kale woning moet aangekleed worden. Hoeveel je daar aan uitgeeft, bepaal je zelf. Deze uitgaven kun je op verschillende manieren financieren.

Spullen die je nodig hebt en de bekostiging hiervan

Aan bepaalde uitgaven ontkom je niet. Denk alleen al aan witgoed: een wasmachine, koelkast en gasfornuis. Verder zijn er nog andere (huishoudelijke) apparaten die je aan moet schaffen. De kosten variëren maar reken zeker op een paar duizend euro. En met deze apparaten heb je het huis verder nog niet ingericht.

Bij een huurhuis hoef je niet te kijken naar een keuken, toilet of badkamer want die zijn (doorgaans) ingebouwd. Bij een bestaand koophuis is dit meestal ook het geval, maar dan is het nog maar de vraag of het wel jouw smaak is. Bij een woning die je zelf hebt gebouwd, zal je wel sanitair moeten plaatsen. Het kan zijn dat je dit zogenoemde meerwerk kunt bekostigen via de hypotheek omdat de waarde van het huis erdoor omhooggaat. De inrichting kun je nooit via een hypotheek meefinancieren, uitgezonderd de vloer wanneer het gaat om een vaste vloerbedekking. Verder zal je de aankleding van de woning – raambedekking, meubels, woonaccessoires plus eerder genoemd witgoed en elektrische apparaten – zelf moeten betalen.

Geld lenen voor interieur

Een manier om de inrichting te bekostigen is geld lenen. Sluit je een doorlopend krediet af, dan ben je flexibel in de aflossing. De rente ligt vaak wel wat hoger dan bij andere soorten leningen. Voordeel is dat je afgeloste bedragen weer opnieuw kunt opnemen. Bij een persoonlijke lening krijg je in één keer een bedrag dat je binnen een afgesproken termijn af gaat lossen. Het maandbedrag en de rente staan meestal vast. Eenmaal afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. Bedenk daarom vooraf ‘hoeveel wil én hoeveel kan ik lenen?’.

Geld lenen voor het inrichten van een woning klinkt aantrekkelijk omdat er direct financiële ruimte is om het huis helemaal naar wens aan te kleden. Houd er wel rekening mee dat je ook financiële ruimte moet hebben om elke maand een stukje van de lening af te betalen. En wees je ervan bewust dat je zo uiteindelijk meer betaalt voor je interieur, door de rente die je betaalt.

Sparen

Sparen voor de woninginrichting is een veiligere optie dan een lening afsluiten. Het vergt wel meer discipline want je kunt het geld dat je apart zet niet voor andere dingen gebruiken. Het resultaat kan wel lonender zijn, want met je zelf opgebouwde spaarpotje jouw woning inrichten geeft wellicht meer voldoening dan geld van een ander lenen. Bovendien toont het ook een goede voorbereiding. Immers, als je weet dat je op jezelf gaat wonen of een woning gaat bouwen/kopen, dan weet je ook dat de woning ingericht moet worden. Eigenlijk is het dan logisch dat je dan wat financiële ruimte opbouwt voor de inrichting. 

Wees creatief

Woning inrichten: hoe bespaar je erop?

Een goede voorbereiding is belangrijk bij het inrichten van een woning. Waarom? Hoe langer je van tevoren weet dat je op een bepaald moment gaat verhuizen, hoe goedkoper je uit kunt zijn met het inrichten. Ga maar na: als je plotseling nieuwe meubels nodig hebt, dan neem je sneller het eerste dat je tegenkomt. Dit is meestal niet de goedkoopste manier om een woning in te richten.

Heb je daarentegen een aantal maanden de tijd, dan kun je ook op zoek gaan naar spullen en de prijzen hiervan vergelijken, waardoor je goedkoper uit kunt zijn. Misschien zie je prachtige vintagemeubels op Marktplaats. Zou je die in een woonwinkel moeten kopen, dan kost dat veel meer. Of je gaat naar een kringloopwinkel, zoals Noppes of Het Goed. Daar vind je vaak vrijwel alles wat je nodig hebt qua huisraad en wanneer je een beetje creatief bent knap je die verouderde meubels zelf op tot nieuwe pronkstukken. Dat is niet alleen voordelig maar ook nog eens heel leuk om te doen. Vooral als je hier de tijd voor hebt en meerdere keren pareltjes kunt zoeken.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen