Woningruil: dit moet je weten

Tegenwoordig komt het vaak voor: een woningruil. Mensen die niet tevreden zijn over hun huidige huurwoning, toe zijn aan een nieuwe leefomgeving of moeite hebben met het vinden van een passende huurwoning hebben hier het meeste baat bij. Vooral als je in de randstad woont dan is het je niet voorbij gegaan dat de huurprijzen elk jaar de pan uit rijzen. Voor velen is het bedrag per maand aan de (té) hoge kant, waardoor men toch nadenkt over andere alternatieven in andere steden.

Wellicht behoor jij ook tot deze categorie en zie je jezelf het liefst in een goedkoper appartement wonen en houd jij geld over voor andere dingen. Wij leggen in grote lijnen uit waar je aan moet denken bij een woningruil, wat je moet regelen en wat de eisen zijn.

Dit moet je weten over woningruil
Wat zijn de voorwaarden voor een woningruil?

Op het moment dat je aan het zoeken bent naar een huurwoning om mee te ruilen, is het niet vanzelfsprekend dat je direct in aanmerking komt voor een huurwoning. Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen. De hoofdhuurder dient een schriftelijk verzoek te ontvangen van de huurder met de reden van de woningruil. Van de tegenpartij wordt dit ook verwacht te regelen.

Als je samen met een medehuurder de woning huurt, dan zijn jullie beide verplicht om toestemming te vragen aan de hoofdhuurder. Als dit niet wordt gedaan dan loop je het risico dat de woningruil ongeldig wordt verklaard. Zodra beide hoofdhuurders akkoord hebben gegeven, is het verstandig om na te gaan of je een huisvestingsvergunning nodig hebt. Dit is een vergunning waarbij de gemeente bepaalt of je in een goedkope huurwoning mag wonen, afhankelijk van onder andere je inkomen. Het moet namelijk wel eerlijk blijven voor de mensen met een lager inkomen dat zij voorrang krijgen op goedkopere huurwoningen. Mocht iemand overlast op zijn naam hebben staan, dan zou het kunnen dat de gemeente de huurder weigert en zal de woningruil niet doorgaan.

Daarnaast dient de nieuwe woning geschikt te zijn voor de huurder. Zo zal een twintigjarige student geen huurwoning krijgen als de woning is aangepast voor ouderen. Soms weet je niet waar je moet beginnen met het vinden van een betaalbare woning. Veel bedrijven spelen in op de woningruil markt, aangezien hier veel potentie ligt. Zo is het mogelijk om via diverse apps en websites makkelijker in contact te komen met andere verhuurders.

Wat moet je regelen bij een woningruil?

Een woningruil kan veel stress met zich meebrengen. Het is namelijk toch een andere verhuizing dan een “normale” verhuizing, aangezien beide woningen op dezelfde dag volledig over moeten. Om deze reden is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden en een duidelijke planning te maken voor de verhuisdag. Denk hierbij aan alle spullen op tijd inpakken en labelen, schoonmaken en alles netjes achterlaten voor de nieuwe bewoners.

Aangezien alles in één dag geregeld moet worden – tenzij anders is afgesproken, is het ook mogelijk om de hele verhuizing uit te besteden. Bij Verhuisbedrijf Draagkracht kan je tegen een zeer schappelijke prijs terecht voor alles omtrent de verhuizing. Je kunt zelfs het inpakken en demonteren van onder andere kasten en tafels aan deze professionals over laten. Mocht je in een flat wonen en je je grote loungebank willen meenemen naar je nieuwe woning, dan kan je ook een verhuislift huren. Dit scheelt jou een pijnlijke rug met sjouwen en weet je zeker dat je meubels veilig worden getransporteerd door mensen die jarenlang ervaring hebben.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen