Zonnepanelen financieren? 5 interessante opties:

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Kun je dit niet (volledig) uit eigen zak financieren, dan biedt lenen uitkomst. Voor duurzame inversteringen zijn er interessante financieringsopties.

Zonnepanelen financieren: 5 interessante opties #zonnepanelen
Zonnepanelen zijn op meerdere manieren een duurzame investering. Ten eerste verlaag je blijvend je energierekening. Kies je voor degelijke materialen en installatie, dan dragen zonnepanelen bij aan waarde van je woning. Daarnaast verlagen duurzame energiebronnen de uitstoot van CO2.

Financieren met spaargeld

Zonnepanelen (deels) financieren met spaargeld is interessant. Zo maakt u toch nog rendement, nu de spaarrente laag is. Niet iedereen kan het volledige bedrag uit eigen zak financieren. Daarnaast heb je een bedrag aan spaargeld nodig voor onverwachte uitgaven.

Geld lenen voor zonnepanelen biedt dan uitkomst. Voor duurzame inversteringen zijn er de volgende interesante financieringsopties.

Financieren met een hypotheek

Zonnepanelen financieren in de hypotheek is interessant door de lage hypotheekrente en lange looptijd. De impact op je maandlast is hierdoor beperkt. Wel moet je rekening houden met kosten voor afsluiten of verhogen.

Daarnaast moet de hogere hypotheeksom passen binnen de nu geldende hypotheeknormen. Bij energiebesparende maatregelen zijn deze gelukkig extra ruim. Zo mag de hypotheek 106% van de woningwaarde bedragen, in plaats van 100%. Ook op basis van jouw inkomen mag je voor een duurzame woning meer lenen.

Financieren met een persoonlijke lening

Zonnepanelen financieren met een persoonlijke lening heeft als voordeel dat je geen afsluitkosten betaalt. Ondanks dat de leenrente iets hoger is, kunnen de kosten toch lager uitvallen dan bij financiering met de hypotheek, bijvoorbeeld bij leenbedragen tot € 25.000,- 

Een ander voordeel is dat je een persoonlijke lening naast de hypotheek kunt afsluiten. Ideaal als er binnen de hypotheeknormen geen ruimte meer is. De lening wordt uiteraard wel getoetst op je inkomen.

Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening

Bij een aantal gemeenten kun je een duurzaamheidslening afsluiten. De voorwaarden van deze duurzaamheidsleningen variëren, wat overeenkomt is een aantrekkelijke rente. Bekijk hier bij welke gemeenten je terecht kunt voor de financiering van zonnepanelen.

Landelijk is er de energiebespaarlening. Deze wordt uitgegeven door Het Energiebespaarfonds en is er speciaal voor bestaande woningen. De eis voor deze lening is dat je minimaal 75% van het leenbedrag gebruikt voor de financiering van zonnepanelen. 

Overige financieringsopties:

  • Zonnepanelen financieren als collectief, bijvoorbeeld in de wijk op met de (sport)vereniging.
  • Start een crowdfundactie voor je zonnepanelen. 
  • Zonnepanelen kopen via je bedrijf. Een deel van de financiering mag je aftrekken van de winst.
  • Wist je dat je de BTW voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen (onder voorwaarde) terug kunt vragen van de Belastingdienst.
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen