Energiezuinig de was doen

Energiezuinig de was doen

Nuon geeft regelmatig nuttige tips over hoe te besparen op energie. Voor studenten werden eens waszakken uitgedeeld met de tekst ‘Ik ben, dus ik was’. Misschien voelt dat vaak zo. Wat een energie vraagt de was. Het houdt nooit op. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten. Maar Nuon heeft nu de voordelen van duurzaam wassen op een rijtje gezet. 

Vrijwel iedereen gebruikt teveel wasmiddel

Duurzaam wassen

Om maar met de grootste eyeopener te beginnen: bijna iedereen gebruikt onnodig veel wasmiddel. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen teveel wasmiddel doseert. Per was gebruikt men 30% teveel wasmiddel. Wat betekent dat praktisch? Wasmachines hebben een schuimdetectiesensor, die in zo’n geval extra water gaat gebruiken om te spoelen. Als u per was 30% teveel wasmiddel doseert, spoelt de machine twee keer 15 minuten extra. De gemiddelde wasmachine gebruikt dan niet 10.000 liter per jaar, maar 17.000 liter. Let goed op de aanbevolen dosering die op de verpakking staat. Als u die gebruikt, is het écht genoeg.

Eco is eco

Siemens

Dé fabel over de eco-knop: de was doet er langer over, dus dat kost meer energie. Dat laatste is pertinent niet waar. Het feit is dat in de eco-stand de was minder warm wordt gewassen. Dat scheelt veel energie. In een normaal programma gaat 80% van de energie op aan het verwarmen van het water. Een lagere temperatuur helpt dus om goedkoper en milieuvriendelijker te wassen. Het eco-programma van Siemens is bijvoorbeeld 50% zuiniger. 

Kouder wassen

Duurzaam wassen

Die lage temperatuur is een terugkerend thema. U kunt flink geld besparen door daar goed op te letten. Hoe kouder u wast, des te minder stroom u verbruikt. Echter bij 40°C wordt maar 14% van de bacteriën gedood. Soms is wassen bij hoge temperaturen dus wel echt belangrijk. Bijvoorbeeld bij vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed. Om vetresten in de wasmachine te voorkomen is het bovendien goed om elke maand een katoenwas op 90°C te draaien.BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbriefKlik hier om GRATIS
informatie aan te vragen