4 vooroordelen over LED verlichting die niet altijd terecht zijn

4 voororrdelen over LED verlichting die niet altijd terecht zijn #led #verlichting #sfeer #interieur #energiezuinig

Er bestaan een hoop vooroordelen over LED lampen die de verlichting – geheel onterecht – in een verkeerd daglicht zetten. Tijd om die vooroordelen recht te zetten. 

We begrijpen dat je een negatief beeld hebt van LED verlichting, omdat LED lampen vroeger inderdaad niet altijd een even sfeervol waren. Echter ontwikkelt de markt van energiezuinige verlichting zich razendsnel. Veel vooroordelen zijn daardoor al lang niet meer terecht, maar ze blijven evengoed in ons geheugen hangen. Zonde! Tijd om het een en ander recht te zetten. 

  1. LED verlichting is kil 

Inderdaad was energiezuinige verlichting vroeger erg kil, maar dit is eigenlijk al heel lang verleden tijd. LED lampen zijn er tegenwoordig in allerlei verschillende kleurtonen, van koel licht tot warm licht. Let bij de aanschaf dan ook goed op de omschrijving op de verpakking. Vaak staat er omschreven wat voor kleurtoon de lamp heeft, maar anders kun je ook de Kelvin-graad aflezen. Zo staat 4000 Kelvin voor fel wit licht en 2700 voor warm en gezellig licht. 

  1. LED verlichting is ontzettend duur

Dit is deels waar, maar indirect ook weer niet. LED lampen zijn inderdaad duurder dan andere lampen, maar het is de investering meer dan waard omdat ze in verbruik vele malen goedkoper zijn dan gloeilampen. Gloeilampen zijn in aanschaf immers goedkoper, maar deze gebruiken weer veel meer energie. Daarnaast gaan LED lampen ook nog eens veel langer mee dan gloeilampen en halogeenlampen. Waar een LED lamp wel 15.000 tot 50.000 branduren kan maken, gaat een ouderwetse gloeilamp maar 1.000 uur mee. Als je uitgaat van 2 branduren per dag betekent dit dat een LED lamp makkelijk 20 jaar mee kan, terwijl een ouderwetse gloeilamp maar 1,5 jaar meegaat. 

  1. LED lampen kun je niet dimmen

Ook dit is niet per definitie waar. LED lampen kunnen tegenwoordig namelijk wel degelijk dimbaar zijn, alleen is dit niet standaard het geval. Let er bij de aanschaf dus op of dit wel of niet het geval is. Als er ‘dimbaar’ of ‘dimmable’ op staat vermeld zit je goed. 

  1. Je moet direct al je lampen vervangen voor LED lampen

Uiteindelijk is het verstandig om je lampen te vervangen voor LED lampen inderdaad, maar dit betekent niet dat je dit à la minute moet doen. Wanneer je net een nieuwe spaarlamp of gloeilamp hebt gekocht kun je het beste per geval bekijken of het verstandig is deze meteen of later te vervangen voor een LED lichtbron wanneer de oude lamp daadwerkelijk aan vervanging toe is. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen