Alleen groene stroom voor je nieuwe woning

Je wilt niet dat je nieuwe woning een onnodige belasting vormt voor het milieu en hebt daarom besloten om alleen gebruik te maken van groene energie. Voor de stroomvoorziening kun je dit in principe op drie manieren realiseren. Je kunt alle energie afnemen bij een leverancier die voor 100% gebruik maakt van duurzame bronnen. Je kunt er ook voor kiezen om overdag zelf energie op te wekken met behulp van zonnepanelen en alleen in de avond stroom te gebruiken van een groene energieleverancier. De derde optie is een volledig zelfvoorzienend huis, waarbij de opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in een accu voor later gebruik.

Alleen groene stroom voor je nieuwe woning #groenestroom

Koop alle stroom bij een groene leverancier

Het is vrij simpel om een energieleverancier te vinden die alle geleverde stroom op een duurzame manier opwekt (windenergie, zonne-energie, biomassa energie). Stroomleveranciers als Pure Energie, GreenChoice, Eneco en vandebron hebben op dit gebied de afgelopen decennia een betrouwbare reputatie opgebouwd. Bovendien zijn er milieu-organisaties als Natuur & Milieu, Greenpeace en WISE die de bedrijven beoordelen op duurzaamheid.

Gelukkig is 100% groene energie tegenwoordig niet meer per definitie duurder dan ‘grijze’ stroom (geheel of gedeeltelijk opgewekt middels fossiele brandstoffen, zoals steenkool en gas). Afhankelijk van waar je woont en hoe groot het verbruik van je woning is, kan het zelfs voorkomen dat je stroomrekening lager uitvalt bij een groene leverancier dan bij een grijze. Om de prijzen van energie te vergelijken is het handig om eerst een online vergelijkingssite te bezoeken voordat je overstapt.

Zelf groene energie opwekken

Steeds meer woningeigenaren in Nederland laten zonnepanelen op het dak installeren. Maar omdat de panelen na zonsondergang geen energie meer leveren, zul je hiernaast ook een overeenkomst moeten sluiten met een energieleverancier. Deze leverancier zal de overtollige stroom die je panelen overdag opwekken opkopen en je woning in de avonduren voorzien van (duurzame) energie via het net. Met zo'n contract is je woning niet alleen vriendelijk voor het milieu maar gaan ook je energiekosten omlaag. Ook hier is het verstandig om eerst de tarieven voor energie te vergelijken. Met een voordelige stroomprijs kun je een investering in zonnepanelen in gemiddeld acht tot tien jaar terugverdienen.

Een volledige “off the grid” woning

Je woning zelfvoorzienend maken is een mooie maar vooralsnog dure optie. Naast de zonnepanelen die de energie opwekken zul je ook een accu-systeem moeten aanschaffen om de energie op te slaan. Moderne onderhoudsvrije accu’s voor woningen, zoals de ‘Powerwall’ van Tesla en ‘My reserve’ van SolarWatt, kosten, afhankelijk van de opslagcapaciteit, al gauw € 8.000 tot € 12.000. Maar, het is wel een heerlijk gevoel om volledig onafhankelijk van het netwerk duurzame energie te gebruiken in huis.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen