Huurwoning verbouwen: hoe ver ga je?

Je wilt je woning verbouwen, maar je woont in een huurhuis. Hoeveel moeite ga je daar dan in steken? Want het kost je tijd, moeite en geld, maar uiteindelijk ‘win’ je er niets mee zodra je de woning weer van de hand moet doen. Aan de andere kant wil je je wel prettig voelen in de woning. Dus ook als je er maar een paar jaar zult blijven wonen kan het de moeite zijn om hier het een en ander aan te verbouwen. Wat kun je doen om de kosten laag te houden als je wel gaat verbouwen?  

Maak een lijst en hou je daaraan

Maak een lijst met wat je wilt opknappen in de woning en wijk hier niet (al te veel) van af. Als je eenmaal begint met opknappen en verbouwen, dan kom je vaak nog meer taken tegen die wel even gedaan kunnen worden. Uiteindelijk gaat er hierdoor een stuk meer tijd en geld in zitten. Knap op wat nodig is voor een prettige en comfortabele leefomgeving, maar laat het daar dan ook echt bij.

Verder kun je ervoor zorgen dat je investeringen doet die je mee kunt nemen naar een volgende woning. Denk aan een vloer doe je weer mee kunt nemen, binnenzonwering, een fornuis en een douchewand die je los kunt koppelen.

Verhuurder kan investeren

Voor sommige ingrepen kun je bij de verhuurder aankloppen voor de financiering. Misschien wil hij wel een bijdrage doen omdat het voor hem ook gunstig is. Wil je een nieuwe keuken of iets anders verbouwen dat echt vastzit in de woning, zoals de badkamer? Overleg dan met de verhuurder of hij iets voor je kan betekenen. Zo’n mooiere keuken of badkamer kan de huurprijs namelijk ook verhogen, zodra er een nieuwe huurder in de woning trekt.

Overleg goed met de huurbaas en bereid het voorstel dat je wilt doen goed voor.

Huurwoning verbouwen: hoe ver ga je? Lees hier tips #huurwoning #verbouwen

Overleg goed met de huurbaas en bereid het voorstel dat je wilt doen goed voor. Op die manier hoeft de verhuurder er niet veel tijd in de steken en kan hij het voorstel goed visualiseren. Misschien wil hij wel een deel betalen, leg jij een beetje in, heb jij woonplezier en hij (bij de volgende huurder) een hogere huurprijs.

Eventueel kun je aanbieden een hogere maandhuur te willen betalen als hij de verbouwing financiert. Het totaalbedrag dat je hieraan kwijt zult zijn, zal zeer waarschijnlijk alsnog een stuk lager uitvallen. En het grootste voordeel; je bent er ook vanaf zodra je de woning verlaat. De extra kosten zijn dus tijdelijk.

Toestemming vragen

Verbouwen in een huurwoning is ook op een ander vlak anders dan een verbouwing in een koopwoning. Je moet namelijk bijna altijd toestemming vragen bij de verhuurder. Het is handig om te controleren of de huurbaas de woning weer opgeleverd wil krijgen zoals jij deze betrok.

Moet je door de verbouwing veel veranderen en moeite doen om de ruimte weer in de oude staat terug te krijgen? Dan kan het sowieso het geval zijn dat de verbouwing te veel tijd en moeite is. Kun je veranderingen makkelijk weer ongedaan maken voor het verlaten van de woning, dan is het niet nodig om toestemming te krijgen.

Woning beschermen met verzekering

Een woning en de spullen die hierin staan, zijn veel geld waard. Helemaal als je zelf veel geld in een verbouwing hebt gestoken. Hoe bescherm je de spullen en de woning tegen onkosten? Met twee belangrijke verzekeringen; de inboedel- en de opstalverzekering. Dit zijn verzekeringen die niet verplicht zijn om af te sluiten, maar die wel verstandig zijn om te nemen. Het kan namelijk een hoop geld schelen bij schade aan de woning of de inboedel hiervan.

Als je een woning huurt dan hoef je zelf niet te denken aan de opstalverzekering, de verhuurder is namelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Het is zijn woning, dus moet hij er ook zorg voor dragen dat deze wordt beschermd. De inboedelverzekering is een ander verhaal, je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je inboedel. Wil je de huurbaas tegemoetkomen of een handje helpen, zodat hij sneller geneigd is om jou te helpen? Vertel hem dan dat hij de huidige opstalverzekering vergelijken kan. Een goedkopere opstalverzekering kan hem, vooral als hij veel huurwoningen aanbiedt, een hoop geld schelen. Hetzelfde kun jij overigens ook doen voor je inboedelverzekering!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen