pinterest
5 tips om een oud huis duurzamer te maken

5 tips om een oud huis duurzamer te maken

Duurzaamheid is nog nooit zo belangrijk geweest. De milieunormen zijn nu ongetwijfeld helemaal anders dan toen jij je huis bouwde of kocht. Toch is het nooit te laat om jouw huis duurzamer te maken. Met enkele ingrepen, de enige al eenvoudiger dan de andere, kan je al snel een wereld van verschil maken. 

Isoleren 

Oude huizen zijn vaak slecht of helemaal niet geïsoleerd. Daardoor gaat er veel warmte verloren in de winter, terwijl er in de zomer net te veel warmte kan binnensluipen. Je huis beter isoleren, is dus een eerste belangrijke stap in de verduurzaming van je woning. Begin met dakisolatie en spouwisolatie, daarna kan je nog verder inzetten op vloerisolatie. Als je huis niet goed geïsoleerd is, heeft het namelijk weinig zin om hernieuwbare energie te gebruiken. 

Groene energie

Eens je huis goed geïsoleerd is, is het nuttig om je energiebron te verduurzamen. Dat kan je doen door zonnepanelen op je dak te plaatsen waardoor je op een energiezuinige manier elektriciteit opwekt. Je kan ook afstappen van verwarming op gas of stookolie en overschakelen naar een warmtepomp. Voornamelijk een hybride warmtepomp is geschikt voor renovatie. In combinatie met een warmtepomp is het ook slim om over te stappen op lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Dat is meteen ook hét uitgelezen moment om vloerisolatie te leggen.

Energiezuinige apparaten 

Geen tijd of energie om grote werken in je woning uit te voeren? Geen probleem! Ook met een aantal kleinere aanpassingen maak je al een groot verschil. Heb je nieuwe lampen nodig? Denk er dan bijvoorbeeld aan om energiezuinige ledlampen te kopen. Ook bij de aankoop van een vriezer of een diepvries, let je best goed op het verbruik van de apparaten. 

Water besparen

Ook je watergebruik heeft natuurlijk een impact op hoe duurzaam jouw huis is. Wist je dat je op veel manieren je watergebruik kan beperken? Denk aan het opvangen van regenwater in een regenton of -put. Dat water kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om je planten in de tuin water te geven of je auto mee te wassen. 

Bewust energieverbruik

En last but not least, ga bewust om met je energieverbruik. Dat zit vaak in kleine dingen. Doe het licht uit als je een kamer verlaat, zet de koffiemachine uit als je deze niet meer gebruikt en zet de verwarming wat lager als je niet thuis bent. Hoewel dat vanzelfsprekende tips zijn, is het altijd goed om daar nog eens bewust bij stil te staan.  

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen