pinterest
Dunpleister of traditioneel stucwerk?

Dunpleister of traditioneel stucwerk?

Heb je een nieuwbouwwoning of is je muur of plafond toe aan wat vernieuwing? Als je overweegt je muren een nieuwe look te geven, is de kans groot dat je verschillende termen voorbij hebt zien komen. Zoals dunpleister en traditioneel stucwerk. Maar wat zijn de verschillen tussen deze vormen van stucen en welke zou jij het best kunnen toepassen in jouw woning of bouwproject?

Dunpleister, een moderne vorm van stucen

Dunpleister is een moderne aanpak van stucen. Zoals de naam eigenlijk al zegt wordt er bij dunpleister een veel dunnere laag aangebracht. Dit maakt het een snellere en vaak goedkopere optie die vooral geschikt is voor het gladmaken van kleine oneffenheden. Ook bereidt het de muren goed om ze behangklaar te maken of voor ander schilderwerk. Het kan in veel gevallen in één dag worden aangebracht en gedroogd. Dit maakt het ideaal voor een snelle renovatie, of voor je nieuwbouwwoning. Dunpleister is echter misschien niet de beste keuze voor het restaureren van historische gebouwen.

Traditioneel stucwerk

Traditioneel stucwerk staat bekend om zijn stevige en duurzame kwaliteiten. Het is een proces wat veel tijd kost en dat in meerdere lagen wordt aangebracht, waarbij elke laag moet drogen voordat de volgende wordt aangebracht. Dit type stucwerk is perfect voor het herstellen van oude muren of het creëren van een authentieke look in nieuwbouwprojecten. De dikte en textuur van traditioneel stucwerk kunnen variëren, waardoor je een unieke afwerking krijgt die jarenlang meegaat. Het nadeel? Het kost meer tijd en geld, zowel in materiaal als in arbeid. Met gepast stucwerk en passend stucwerk kun je veel laten veranderen aan je huis, creëer een verlengstuk van je interieur!

Factoren waar je rekening mee moet houden

Bij het kiezen van dunpleister en traditioneel stucwerk moet je rekening houden met een paar belangrijke factoren. Wat is het doel van je project? Als je een snelle klus wilt waarbij het stucwerk snel afgerond is raden wij aan om voor dunpleister te gaan. Vooral in nieuwbouwwoningen raden wij ten zeerste aan om dunpleister te gebruiken vanwege de praktische voordelen. Traditioneel stucwerk is beter om te gebruiken in oude projecten, bijvoorbeeld in monumentale panden en kerken etc. Om deze redenen is je budget ook een belangrijke factor om mee te rekenen. Traditioneel stucwerk valt over het algemeen duurder uit door de benodigde tijd en materiaal ten opzichte van dunpleister

In de praktijk komt het toch ook vaak neer op persoonlijke voorkeur, budget en natuurlijk de specifieke eisen van het project. Dunpleister is ideaal voor moderne huizen of projecten waarbij snelheid en kosten een grote rol spelen. Traditioneel stucwerk daarentegen is de go-to voor restauratieprojecten. In beide gevallen raden wij aan om een professionele stukadoor te raadplegen. Zij kunnen advies geven op basis van de staat van je muren, je wensen en uiteraard je budget.

De keuze tussen dunpleister of traditioneel stukwerk hebben beide hun eigen voordelen en nadelen. Dus het is belonend om goed na te denken wat het beste bij jou past als het erop aankomt tijdens het stucen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen