pinterest
Hoe veilig zijn zonnepanelen?

Hoe veilig zijn zonnepanelen?

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen als milieuvriendelijke en kostenbesparende manier om elektriciteit op te wekken. Maar met deze keuze komen ook vragen over de veiligheid zonnepanelen. In dit artikel nemen wij je mee in de veiligheid van zonnepanelen en geven wij tips om ervoor te zorgen dat je zonnepaneel veilig is. Niet voor niets hebben al 1,6 miljoen huishoudens in Nederland deze duurzame energiebron op hun daken liggen!

De draagkracht van je dak

Eerst en vooral moet je een constructieberekening laten uitvoeren om de draagkracht van je dak te bepalen. De draagkracht kan verschillen per daktype. Wanneer deze berekening niet wordt uitgevoerd, is het vaak onduidelijk of het gebouw stevig genoeg is om de zonnepanelen te ondersteunen. Het is dus echt nodig om vooraf te controleren of je huis bouwkundig geschikt is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Je kunt zonnepanelen huren of kopen, het blijft een belangrijk aspect.

Blikseminslag

Er is geen verhoogde kans op blikseminslag wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Het is daarom niet altijd nodig om een bliksemafleider te installeren. Wel is het belangrijk om je systeem te aarden om eventuele schade bij blikseminslag te voorkomen. Je kunt het metalen montagesysteem van de zonnepanelen en eventuele frames verbinden met de aardelektrode van je woning. Dit zorgt er ook voor dat personen die op je dak werken, beschermd zijn tegen elektrische schokken. Het is belangrijk om te weten dat naast directe blikseminslag ook indirecte blikseminslag kan voorkomen. Dit kan leiden tot een plotselinge piek van spanning op het elektriciteitsnetwerk. Gelukkig zijn de omvormers op je zonnepanelen altijd uitgerust met overspanningsbeveiligers. Weet wel dat je deze beveiligers nooit uit moet schakelen.

Hagel

In Nederland hebben we vaak te maken met onvoorspelbare weersomstandigheden, maar dit is geen gevaar voor je zonnepanelen. Voordat zonnepanelen verkocht worden, moeten ze namelijk een hageltest doorstaan volgens de Europese Standaard. Tijdens deze test worden ijsballen met een diameter van maar liefst 2,5 centimeter afgevuurd op je zonnepanelen met een snelheid van 83 kilometer per uur. De beschadiging van je zonnepanelen hangt niet alleen af van de snelheid en grootte van de hagel, maar ook van de hoek waarin je panelen zijn geplaatst. Panelen die langdurig blootstaan aan wind en regen zijn vaak kwetsbaarder, waardoor extreme hagel een risico kan vormen. Het is daarom altijd verstandig om je panelen te laten controleren als je vermoedt dat er schade is.

Wind

De stormen in Nederland worden steeds krachtiger. Hoewel wind meestal geen schade veroorzaakt aan zonnepanelen, zijn er toch enkele risico's die je in gedachten moet houden. Als je bijvoorbeeld een plat dak hebt, kan er sprake zijn van stuwdruk. Bij schuine daken kunnen de dakpannen gemakkelijker van het dak waaien, wat ook een risico vormt voor je zonnepanelen.

Brandveiligheid

Om af te sluiten willen we nog graag aandacht besteden aan de brandveiligheid van je zonnepanelen. Een slechte installatie kan namelijk leiden tot brandgevaar. Elektrische verbindingen, zoals kabels en stekkers, zijn hierbij de belangrijkste oorzaak. Daarom moet je je zonnepanelen laten plaatsen door een professionele installateur om de kans op brand te minimaliseren.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen