pinterest
ABN AMRO: meer woningverkopen dan verwacht

ABN AMRO: meer woningverkopen dan verwacht

Het aantal woningverkopen is de afgelopen periode hoger uitgevallen dan verwacht. Daarnaast bereikte de prijsstijging in augustus met 8,2% het hoogste niveau van het afgelopen anderhalf jaar. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van oktober 2020 die deze week naar buiten kwam. Volgens Het Economisch Bureau van ABN AMRO, dat het onderzoek uitvoerde, komt dit voornamelijk door de lage hypotheekrente.

Huis kopen interessant door lage rente

Ondanks de coronacrisis gaat het nog redelijk goed met de woningmarkt. Uit de Woningmarktmonitor blijkt zelfs dat het een stuk beter gaat dan verwacht. Dit komt vooral door de lage hypotheekrente op leningen met een rentevastlooptijd van 10 jaar. De rente op deze leningen daalde sinds 2019 met 60 basispunten en staat inmiddels op ‘slechts’ 2%. Deze lage rente zorgt ervoor dat koophuizen beter betaalbaar worden, waardoor mensen sneller een lening afsluiten en een huis kopen.

De lage hypotheekrente zorgt overigens niet alleen voor meer nieuwe hypotheken, maar ook voor meer oversluiters. Zo sloot liefst 40% van de totale hypotheekproductie in het tweede kwartaal van dit jaar zijn hypotheek over. Dit werd onder meer veroorzaakt door de berichtgeving over de mogelijke stijging van de rente. Nu deze verwachting is bijgesteld, zijn mensen minder enthousiast over oversluiten. Het aantal hypotheekaanvragen over juli en augustus wijzen zelfs op een matiging van de vraag van oversluiters.

Hypotheekrente daalt niet verder

Aankomend jaar komt er een einde aan de daling van de hypotheekrente. De Woningmarktmonitor verwacht namelijk dat deze stabiliseert. Hiermee gaat de afkoeling van de woningmarkt trager dan de economen verwachten, maar het zit er wel degelijk aan te komen. “Hoewel het aantal woningaankopen momenteel nog stijgt, houden we er nu rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%”, zegt Philip Bokeloh, econoom van Het Economisch Bureau van ABN AMRO. “De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%. De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld." 

Overbieden als gevolg van krapte

Woningen die in het tweede kwartaal van 2020 te koop stonden, werden gemiddeld binnen 28 dagen verkocht. Dit blijkt uit gegevens van makelaarsvereniging NVM. Dit komt voornamelijk door de krapte op de arbeidsmarkt. Het aanbod is klein, maar de vraag groot. Geïnteresseerden bieden hierdoor boven de vraagprijs, waardoor het prijspeil van woningen verder stijgt. Als gevolg hiervan lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning in augustus van dit jaar op 336.000 euro, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Dit is liefst 6,4%hoger dan in augustus 2019. In absolute termen staat de index zelfs op het hoogste niveau sinds 1975.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen