pinterest
Bamboe als basis

Bamboe als basis

Amsterdam is een eyecatcher rijker. Hotel Jakarta by WestCord geeft de stad ook gelijk het groenste hotel van Nederland. Direct naast de entrée en lobby zorgt de weelderige subtropische tuin, samen met de warme bamboe materialen, voor een natuurlijke sfeer die in het gehele hotel voelbaar is. Met een veelheid en diversiteit aan bamboe producten leverde MOSO een significante bijdrage aan deze sfeer. Sinds de opening eind juni heeft Amsterdam een nieuwe duurzame hotspot voor wereldreizigers, Java-eilanders en inwoners van de hoofdstad.

Uniek concept

FotoBamboe als basis
Toen de stad zocht naar een partner voor de ontwikkeling, realisatie en financiering van een speciaal hotelproject op de kop van Java-eiland, direct tegenover Amsterdam Centraal Station, waren de criteria veeleisend. De prominente locatie vroeg om een uniek concept met focus op architectuur, duurzaamheid en daarnaast een buurtfunctie. Tussen de vele ingediende plannen kon WestCord Hotels, samen met SeARCH Architects, zichzelf bewijzen in de uiteindelijke selectieronde. Het verhaal achter het winnende concept had als uitgangspunt de maritieme verbondenheid tussen Amsterdam en Azië. Vanuit dit verhaal werd een van de groenste hotels van Europa ontwikkeld.

Een verhaal door de tijd en geografie

FotoBamboe als basis

FotoBamboe als basis 

Reuzenbamboe is de snelst groeiende plant ter wereld en groeit in diverse (sub)tropische regio’s. Na al eerder met bamboe te hebben gewerkt selecteerde SeARCH Architects een verscheidenheid aan MOSO producten, onder andere dankzij de mogelijke kleurselectie en de flexibiliteit van MOSO om op maat gemaakte oplossingen te bieden. SeARCH-architect Kathrin Hanf: "Het gebruik van bamboe smeedt een verhaal door de tijd en geografie. Dit traditionele materiaal uit het Verre Oosten verbindt Hotel Jakarta aan een hoofdstuk uit de Nederlands-Aziatische maritieme geschiedenis die op deze plaats werd geschreven. Bamboe is een natuurlijk, zeer modern antwoord op de huidige behoefte om een duurzame leefomgeving te creëren.”

Hotel Jakarta koos voor veel duurzame toepassingen zoals zonnepanelen en regenwateropvang om de hoge BREEAM-NL certificering te bereiken: BREEAM-NL EXCELLENT. Het gehele gebouw is energieneutraal, al het gebruikte bamboe materiaal heeft zelfs een negatieve CO2-voetafdruk. De totale hoeveelheid verschillende bamboe producten die in het hotel zijn geïnstalleerd, zou vijf gigantische zeecontainers vullen.

Verscheidenheid aan bamboe

FotoBamboe als basis 

Het hotelcomplex biedt meer dan alleen design accommodaties. Het atrium met de grote (sub)tropische binnentuin, met metershoge weelderige groene planten en bomen, nodigt uit tot een wandeling en reguleert de temperatuur in zomer en winter. Vanuit dit groene hart van het hotel hebben gasten en andere bezoekers toegang tot kamers en verschillende publieke hotelfaciliteiten zoals het restaurant, de wellness en de bakkerij. De gigantische glazen gevels maken de ‘pasar’ licht en luchtig, terwijl de bamboe warmte toevoegt aan de tropische sfeer.

Hotel Jakarta toont perfect hoeveel mogelijkheden bamboe biedt als bouwmateriaal. De oplettende bezoeker ziet veel verschillende soorten en kleuren bamboe producten. Sommige subtiel, sommige opvallend – bamboe vloeren, wandbekleding, plafonds, raamkozijnen, deuren, balken en meubeldetails springen vroeg of laat in het oog. De brede selectie van natuurlijke kleuren loopt vloeiend in elkaar over. Het harmonieuze geheel staat in fris contrast met het industriële karakter van het beton en glas. Naast de warme uitstraling zijn veel van de bamboe materialen geselecteerd op hun lange levensduur.

Highlights

FotoBamboe als basis

Een van de highlights in het hotel is het ’bamboe schip’ boven de bar in het restaurant. De balken zijn kunstzinnig gezaagd uit bamboe platen en geplaatst in de vorm van een historisch handelsschip. De installatie is opnieuw een verwijzing naar de Nederlands-Aziatische handelsrelaties. Relaties die tegenwoordig belangrijk zijn voor MOSO, als Nederlands bedrijf gespecialiseerd in bamboe producten die groeien en geproduceerd worden in Azië, en van daaruit over de hele wereld worden verscheept. 

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen