pinterest
Besparen op energie? 5 quick wins

Besparen op energie? 5 quick wins

Besparen op energie kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld je hele woning isoleren, zonnepanelen plaatsen en een warmtepomp installeren. Dat zijn echter tamelijk drastische en dure maatregelen. Besparen op je energiekosten kan ook op andere manieren, die sneller en goedkoper zijn. Dit zijn bijvoorbeeld 5 quick wins die veel mensen over het hoofd zien.

1. Stap elk jaar over

Misschien denk jij dat energiebedrijven het goedkoopste tarief bewaren voor hun vaste klanten. Niets is minder waar! Energiebedrijven proberen juist nieuwe klanten te trekken met aantrekkelijke kortingen, bonussen en lage tarieven. Blijf je na afloop van je eerste contract bij dezelfde aanbieder, dan gaan je prijzen doorgaans flink omhoog. Vergelijk je energie en kijk bij welke aanbieder jij er netto het meest op vooruit gaat. En onthoud: je stapt nu over naar de goedkoopste energieleverancier, maar volgend jaar is waarschijnlijk een andere aanbieder het goedkoopst. Overstappen kost je op zijn hoogst een uurtje, terwijl je er waarschijnlijk al snel meer dan €150,- mee kunt besparen.

2. Vervang je lampen

Hoewel heel veel mensen wel een deel van hun verlichting vervangen, blijken er in de praktijk toch nog heel wat lampen in huis te zijn die niet zuinig zijn. Oude gloeilampen bijvoorbeeld, maar ook spaarlampen en halogeenlampen zijn tegenwoordig achterhaald. Je kunt praktisch elke lamp vervangen voor LED. Dat bespaart je niet alleen geld op je energierekening, maar heeft ook nog diverse gezondheidsvoordelen. Goede verlichting in huis bespaart je al snel tientallen euro’s per jaar, omdat je vooral in de winter je lampen meer gebruikt dan je denkt.

3. Let op als je nieuwe apparaten koopt

Een oud apparaat vervangen terwijl het nog prima werkt, is vanuit het oogpunt van geldbesparing maar zelden zinvol. Maar als een apparaat het begeeft, kun je wel opletten bij de koop van vervanging. Je kunt bijvoorbeeld extra letten op het energielabel. Met name bij witgoed worden deze sterk verbeterd en zul je daardoor flink energie gaan besparen. Je bespaart het meest op apparaten die voortdurend aanstaan, zoals de koelkast en de diepvries. Maar ook een nieuwe vaatwasser of wasmachine zal een stuk minder energie gebruiken dan een apparaat van 10 jaar of ouder.

4. Gebruik je apparaten efficiënt

De meeste moderne apparaten hebben een eco-stand. Die stand neemt meer tijd in beslag (je wasmachine kan er bijvoorbeeld wel 3 uur over doen!), maar toch bespaar je hier energie mee. Verder bespaar je veel energie als je je wasmachine en vaatwasser laat draaien op een lagere temperatuur. Gebruik ze alleen als het nodig is, dus draai geen wassen met een halfvolle wastrommel of een maar half gevulde vaatwasser.

5. Voorkom sluipverbruik

Huishoudens verspillen jaarlijks heel wat energie aan sluipverbruik. Dat is verbruik dat apparaten maken zonder dat je het merkt. In veel gevallen geldt dat voor apparaten die standby staan. Want ook in de standby modus gebruikt een apparaat energie. Verder kan sluipverbruik voorkomen bij apparaten waarvan de transformator kapot is. Een goede check om te zien of je sluipverbruik hebt? Zet alle apparaten die je niet gebruikt uit en kijk of je energiemeter nog steeds doortikt. Als hij nog steeds doorloopt heb je waarschijnlijk sluipverbruik. Je kunt dan met een losse kWh meter het gebruik van diverse apparaten meten en zo ontdekken waar je verbruik vandaan komt.

Besparen op energie hoeft je niet veel moeite te kosten. Je kunt veel dingen doen zonder dat je grote stappen hoeft te ondernemen of een complete verbouwing hoeft te regelen. Déze 5 quick wins kun je eenvoudig in de gaten houden, zonder dat het je veel tijd en moeite kost. Zo bespaar je al snel rond de €200 per jaar!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen