pinterest
Goed slapen doe je zo

Goed slapen doe je zo

Uit een groot aantal onderzoeken blijkt dat onze gezondheid en algemeen gevoel van welzijn onlosmakelijk zijn verbonden met de kwaliteit van onze slaap. Eigenlijk hoeven wetenschappers ons dat niet te vertellen, het is iets dat we intuïtief aanvoelen.

De sleutel tot een betere nachtrust

Europeanen vinden een goede nachtrust bijvoorbeeld de belangrijkste factor die bijdraagt aan een goede gezondheid en goede energie. Desondanks hebben acht op de tien Europeanen geen optimale slaapomstandigheden thuis. Opvallend genoeg proberen weinig mensen hun situatie te verbeteren. Waarschijnlijk komt dit omdat mensen het moeilijk vinden om een definitie te geven van goede slaapomstandigheden. Wij geven je graag de sleutel tot een betere nachtrust.

Goed slapen geeft een goed gevoel

 FotoGoed slapen doe je zo

De kwaliteit van onze slaap heeft een grote invloed op onze gezondheid. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat Europeanen die optimale slaapomstandigheden hebben in hun slaapkamer, 50% meer kans hebben dat ze in goede gezondheid verkeren en overdag genoeg energie hebben.Tegelijkertijd wordt slechte slaap gerelateerd aan een hoger risico op ongelukken op de werkvloer en moeite hebben met het nemen van zakelijke beslissingen, wat uiteindelijk leidt tot slechtere prestaties.

Wat zijn goede slaapomstandigheden en hoe kun je die zelf creëren?

Een goede nachtrust is cruciaal voor de kwaliteit van ons dagelijks leven en ons gevoel van welzijn. Maar liefst 77% van alle Europeanen heeft echter geen optimale slaapomstandigheden thuis. Dit vormt een risico voor hun gezondheid en zorgt ervoor dat ze te weinig energie hebben. Opvallend is dat weinig mensen proberen om de omstandigheden in hun slaapkamer te verbeteren. Dit leidt tot de volgende vraag: wat zijn goede slaapomstandigheden en hoe kun je die zelf creëren?

Goed slapen doe je in het donker

FotoGoed slapen doe je zo

"Onderzoek toont aan dat er een direct verband is tussen een volledig verduisterde slaapkamer en een goede nachtrust. Dit is een gevolg van hoe het lichaam reageert op licht en donker. Ons lichaam reageert altijd, zelfs als we ons er niet bewust van zijn", aldus Jens Christoffersen, expert in binnenklimaat en slaap van het Knowledge centre for Daylight, Energy & Indoor Climate van de VELUX Groep.

"Ons lichaam reageert niet alleen op daglicht als we wakker zijn, maar ook als we slapen. Lantaarnpalen vlakbij het slaapkamerraam kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat we de fase van diepe slaap niet bereiken. Dit is de fase waarin ons lichaam zich hersteld. Idealiter vormt deze diepe slaap 15-20% van de nachtrust van een volwassenen." 

Donkere nachten geven overdag energie

FotoGoed slapen doe je zo

Blootstelling aan natuurlijk licht overdag en volledige duisternis ’s nachts hebben beide een gunstig effect op ons welzijn. Als er voldoende duisternis is als we slapen, zijn we ontvankelijker voor daglicht, wat betekent dat we meer energie hebben. Dit komt omdat het contrast tussen daglicht en duisternis in harmonie is met onze biologische klok, die ons vertelt dat we overdag actief moeten zijn en ’s nachts rust moeten nemen.

Een slaapkamer volledig verduisteren is ideaal voor een lange nachtrust

In de zomer is een vroege zonsopkomst een risico voor onze slaap, aangezien ons lichaam te vroeg wakker wordt gemaakt. De mogelijkheid om een slaapkamer volledig te verduisteren is daarom ideaal voor een lange en ontspannen nachtrust.

Frisse lucht en warmtewering

FotoGoed slapen doe je zo

De slaapkamer ventileren voor het slapen gaan of ’s nachts een raampje openlaten, kan een groot verschil maken.

Behalve verduistering, dragen frisse lucht en passende temperaturen ook bij aan een ontspannen slaap. De meeste onderzoeken tonen aan, dat frisse lucht ook essentieel is voor een goede nachtrust. De slaapkamer ventileren voor het slapen gaan of ’s nachts een raampje openlaten, kan een groot verschil maken. Temperaturen moeten vooral niet te hoog zijn. Een te warme kamer kan de kwaliteit van slaap verminderen, aangezien de fase van diepe slaap wordt verkort.

Bron: Velux

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen