pinterest
Noorwegen als voorbeeld voor groen wonen

Noorwegen als voorbeeld voor groen wonen

Scandinavische interieurs hebben een grote invloed op de Nederlandse woningen. We nemen de ruimtelijke stijl, de basic kleuren en de haarden graag over uit Noorwegen, Zweden en Finland.

Ook op het gebied van groen bouwen en groen wonen is bijvoorbeeld Noorwegen een van de voorlopers in Europa. Verksbyen, een nieuwe groene wijk in Fredrikstad in het Scandinavische land, laat de toekomst van duurzaam wonen zien. Als onderdeel van dit project bouwt projectontwikkelaar Arca Nova Bolig vijf appartementsgebouwen van vijf verdiepingen in het Capjon Park-gedeelte van Verskbyen. De gebouwen worden gerealiseerd met gelamineerd fineerhout, wat de constructie snel, licht en groen maakt.

Innovatief

FotoNoorwegen als voorbeeld voor groen wonen

Verksbyen verwelkomt de komende tien jaar 5000 nieuwe bewoners. De wijk streeft ernaar het meest innovatieve woningbouwproject van Noorwegen te worden. Op de lange termijn heeft projectontwikkelaar Arca Nova Bolig ambitieuze plannen om de huizenmarkt net zo te veranderen als Tesla dit heeft gedaan binnen de autobranche.

Dat is nogal een statement, maar zij geloven heilig in de groeiende vraag naar duurzaam bouwen: de kern van het Future Living-concept van Arca Nova. “We zijn erin geslaagd om de CO2-uitstoot op diverse manieren terug te dringen. De huizen worden gemaakt met houten elementen conform de passiefhuisstandaard. Elektriciteit wordt opgewekt met zonne-energie en warmte met thermische zonne-energie”, zegt Ruben D. Hansen, CEO van de divisie Arca Nova Bolig van de Arca Nova Group.

Snel bouwen met prefab elementen

FotoNoorwegen als voorbeeld voor groen wonen

“Door te bouwen met prefab elementen van Kerto® LVL, verlagen we zowel de bouwtijd als de CO2-emissie aanzienlijk vergeleken met de traditionele manier van bouwen met staal en beton”, zegt Hansen. Het gebruik van prefab elementen blijkt ook een snelle manier van bouwen te zijn. Per week komt er een verdieping bij. In slechts vijf weken staat er dus een compleet gebouw. De eerste van de vijf appartementsgebouwen wordt eind dit jaar opgeleverd en de rest eind 2020.  

Bij de eerste drie verdiepingen bestaat de dragende constructie uit wandelementen gemaakt van Kerto® LVL Q-panelen. De vloerelementen zijn verstevigd en gestabiliseerd met Kerto® LVL S-balken. Metsä Wood heeft Arca Nova Bolig bijgestaan bij de constructieve uitwerking van de houtconstructie. “Onze samenwerking was van cruciaal belang voor een succesvolle ontwikkeling van dit nieuwe bouwsysteem voor de Noorse woningbouwmarkt”, zegt Hansen.

Bouwen met duurzaam hout is ook een milieuvriendelijke en duurzame manier om nu en in de toekomst te bouwen.

FotoNoorwegen als voorbeeld voor groen wonen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen