pinterest
Haal de natuur in huis

Haal de natuur in huis

De relatie tussen de moderne maatschappij en de natuur verdwijnt. Want ook al komen we graag buiten in de natuur, we doen het bijna niet. Zo geeft 83% van de Nederlanders aan dat ze graag meer tijd in de natuur zouden willen doorbrengen, terwijl meer dan de helft (54%) aangeeft dat ze in een week gemiddeld slechts één uur of minder per dag buiten zijn. Daarnaast gelooft 81% van de Nederlanders dat ze als kind meer tijd in de natuur doorbrachten dan kinderen vandaag de dag.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van de VELUX Groep, waarbij de effecten van binnen leven op ons algemene welzijn werden onderzocht. In het kader van dit onderzoek, introduceert VELUX de 'Breng buiten weer binnen' ontwerptips, zodat mensen hun leefruimtes in kunnen richten met de natuur in hun achterhoofd.

Ontwerpen met een blik naar buiten

FotoHaal de natuur in huis 

We hebben de neiging om ramen vanzelfsprekend te vinden. Maar vaak verliezen we elk gevoel van tijd en ruimte als we geen zicht hebben op buiten. Een raam betekent niet alleen zicht op de wereld, maar ook op de plek die jij daarin inneemt. We worden deel van de natuur als we de dag nacht zien worden, en de seizoenen zien veranderen. Kijkend naar de wolken en de lucht kom je in verbinding met de natuur. Een oerverbinding die er altijd al is geweest. Weet je nog dat je met je rug op het gras lag en de wolken aan je voorbij zag trekken? Of dat je 's nachts naar de sterren keek?

Ontwerpen met daglicht

FotoHaal de natuur in huis 

Er kan niets op tegen daglicht. Zelfs het beste kunstlicht kan niet tippen aan de kracht en energie van daglicht. De zon is een krachtige en duurzame bron van licht en energie, dus ook goed voor je energierekening. Dankzij daglicht voelt je huis open en uitnodigend aan en heeft het een ruimtelijke uitstraling. Daglicht dat van bovenaf komt is een zeer efficiënte manier om daglicht diep in je woning te laten komen. 's Morgens al gelijk van voldoende daglicht in huis genieten, helpt om je bioritme in balans te houden. Dit is essentieel om je gezond en uitgerust te voelen!

Ontwerpen met natuurlijke ventilatie

FotoHaal de natuur in huis 

Een ruimte vol frisse lucht is een ruimte gevuld met geluiden en geuren uit de natuur. Het ruisen van de bomen in de wind, het gekletter van de regen op het terras en het fluiten van de vogels. De geur van vers gemaaid gras en bloesem. De frisheid van de ochtend, de warmte van de middag en de koelte van de nacht. Het openen van ramen en deuren voor een natuurlijke luchtstroom is een eenvoudige manier om een gezond binnenklimaat te creëren. Frisse lucht is van essentieel belang voor onze gezondheid. We voelen ons er beter door en het maakt onze geest scherper.

Hoe doet de rest van de wereld het?

FotoHaal de natuur in huis

Uit het onderzoek van VELUX blijkt dat naast het feit dat respondenten meer tijd in de natuur willen doorbrengen, 77% van mening is dat ze hun dagelijkse routine en levensstijl moeten aanpassen om dit mogelijk te maken. In Italië ligt dat aantal aanzienlijk hoger, daar is 88% van mening dat ze veranderingen moeten doorvoeren. Canada is het land met het hoogste percentage mensen die een uur of minder per dag in de natuur doorbrengen (69% in vergelijking met een wereldwijd gemiddelde van 52%). Binnenshuis kijkt twee derde (66%) van de mensen graag door een raam naar het weer buiten.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen