pinterest
Hoe belangrijk is luchtvochtigheid in je woning?

Hoe belangrijk is luchtvochtigheid in je woning?

Luchtvochtigheid, vaak houden wij daar geen rekening mee. Ook heeft niet iedereen een luchtvochtigheidsmeter in huis. Een te lage luchtvochtigheid brengt klachten met zich mee. Denk hierbij aan last van droge ogen en een droge huid. Daarom is het slim om een luchtbevochtiger in huis te halen, bijvoorbeeld een Venta luchtbevochtiger. Lees in dit artikel waarom jij rekening moet houden met de luchtvochtigheid in jouw woning.

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit. Een goed voorbeeld is het weer. Is de luchtvochtigheid hoog? Dan bevat de lucht veel waterdamp en is er een grote kans dat het gaat regenen. Luchtvochtigheid vind je overal terug, niet alleen buiten maar ook binnen. Het is goed om een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% te hebben. Als de luchtvochtigheid daalt onder 40% krijg je last van droge ogen en een droge huid. Maar is de luchtvochtigheid te hoog? Dan krijg je moeite met ademhalen.

Er zitten overigens nog meer nadelen aan een luchtvochtigheid die niet in balans is, want deze is niet alleen schadelijk voor jezelf.

Schadelijk voor planten en dieren

Niet alleen mensen hebben last van een te lage luchtvochtigheid. Planten en dieren hebben hier ook moeite mee. Net zoals mensen heeft elk dier zijn eigen optimale leefgebied. Mensen die wonen in de jungle voelen zich niet op hun gemak in de woestijn en voor dieren is dit net zo. Als de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, kunnen dieren last krijgen van hun gewrichten. Een te lage luchtvochtigheid is voor geen een dier goed. Een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met een te hoge temperatuur kan tot lusteloosheid leiden bij dieren. Ook zijn zij hierdoor gevoeliger voor parasieten zoals vlooien en bloedmijten.

Planten hebben net als dieren de juiste luchtvochtigheid nodig. Is deze te laag? Dan gaat de plant slap hangen of de plant gaat dood. Het spreekt voor zichzelf dat hetzelfde gebeurt als de luchtvochtigheid te hoog is. Zoek daarom voor het kopen van planten eerst uit welke luchtvochtigheid ideaal is voor de verschillende planten.

Hoe verbeter ik mijn luchtvochtigheid?

Kortom: niemand is gebaat bij een luchtvochtigheid die niet tussen de 40% en 60% zit. Stap één is het aanschaffen van een luchtvochtigheidsmeter. Zo weet je precies wat de luchtvochtigheid in jouw huis is. Is de luchtvochtigheid dan nog niet optimaal, dan is het slim om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Ook kan het verstandig zijn om de kachel lager te zetten en goed te ventileren. 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen