pinterest
Hoe vaak moet je je lakens verschonen?

Hoe vaak moet je je lakens verschonen?

Het is een heerlijk gevoel om in een bed van schoon, zacht beddengoed te duiken. Uit onderzoeken is gebleken dat een vers opgemaakt bed de nummer één is in dingen in huis die ons een geweldig gevoel geven - het is een echt makkelijk te bereiken, feel-good fenomeen.

Dus waarom onttrekken zoveel mensen zich aan het wassen van de lakens - en hoe vaak moeten we dat echt doen?

FotoHoe vaak moet je je lakens verschonen?

Het gaat om meer dan alleen maar beddengoed van goede kwaliteit en een heerlijk ruikende wasverzachter - hoewel deze dingen heel belangrijk zijn! Beddengoed regelmatig verschonen is ook belangrijk voor onze gezondheid!

We brengen veel tijd door in bed. In feite brengt de gemiddelde persoon ongeveer 25 jaar van zijn leven in bed door - en dat is alleen nog maar slapen. Een volwassene kan tot een liter zweet verliezen in één nacht. En je verliest meer dan alleen zweet; je lakens absorberen huid, voedsel, cosmetica, crèmes en algemeen vuil en stof.

Hierdoor ontstaat een ophoping van bacteriën, die van nature langer blijven zitten naarmate de lakens vuiler worden. Als dit in aanraking komt met je huid kan dit irritaties veroorzaken. Vooral als je al last hebt van een gevoelige huid. Ironisch genoeg verergeren alle cosmetica en crèmes die je op je huid aanbrengt de situatie alleen maar. Vooral vuile kussenslopen kunnen vlekken en puistjes in het gezicht en de hals veroorzaken.

Terwijl vlekken en jeukende huid irriterend kunnen zijn, is er meer. De opbouw van zweet zorgt ervoor dat schimmels in de vezels van je lakens kunnen groeien, wat kan leiden tot een reeks van infecties - soms op sommige vrij intieme plaatsen!

Bovendien trekt onze huid mijten aan; microscopische beestjes die zich tegoed doen aan onze huid. Hun uitwerpselen bevatten een behoorlijk krachtig allergeen, wat kan leiden tot astma-achtige symptomen of eczeem.

Dus schoon, goed beddengoed is een must voor een gezonde nachtrust.

Het algemene advies is om je beddengoed minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het gewassen wordt bij hoge temperaturen - 60 graden of hoger is aan te bevelen. Let er wel op dat je niet teveel wasmiddel gebruikt: dit is niet goed voor je wasgoed. Tussen de wasbeurten door is het verstandig om het dekbed 's morgens naar het voeteneind te verplaatsen om het bed goed te laten luchten. Zuig met de stofzuiger rond het bed en over de matras om het stofgehalte te verminderen - en vergeet ook niet om je kussens en dekbedden elke maand te wassen.

Een andere tip is om kussen- en matrasbeschermers te gebruiken tussen je lakens en beddengoed. Ook deze moeten regelmatig worden gewassen, het liefst samen met de bedlinnen.

Het wekelijks wassen van bedlinnen geeft meer dan alleen het feel-good gevoel; het is een gezondheidskwestie voor het hele gezin. Met een beetje planning en organisatie zorg je ervoor dat het beddengoed schoon is en het bed gezond. Dit alles draagt bij aan een betere slaap en een gelukkiger mens.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen