pinterest
5 interieurtips om energie te besparen op koude dagen

5 interieurtips om energie te besparen op koude dagen

In de winter kan je in huis last hebben van een koude vloer, tocht langs de kozijnen of kou in je kamers. In dit artikel geven we je handige én energiebesparende interieurtips om de kou in huis tegen te gaan. Zo kan straks de thermostaat weer wat lager en dat is goed voor je portemonnee én het milieu. 

Foto5 interieurtips om energie te besparen op koude dagen

Tip 1: Zorg voor vloerkleden en tochtstrips

Tegels of houten vloeren opwarmen hoeft niet per se met vloerverwarming, maar kan al gemakkelijk met een groot, zacht kleed. Dit isoleert je huis een beetje meer, omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer. Ga daarnaast op zoek naar de tochtgaten bij je raam- en deurkozijnen en breng daar tochtstrips aan.

Tip 2: Houd de radiator vrij

Als je radiatoren onder het raam hebt zitten, is het belangrijk dat de raambekleding de radiator niet helemaal afsluit. Je wilt namelijk voorkomen dat de warme lucht hierachter blijft hangen en dat je daardoor onnodig stookt. Hetzelfde geldt voor grote meubels zoals een zitbank: haal deze weg van de verwarming, zodat het niet de warmte absorbeert die je huis juist zou moeten opwarmen. Zo haal jij het meest uit je warmtebron.

Tip 3: Haal het zonnetje in huis

Je kunt veel warmte vasthouden als je de ramen optimaal benut. Zonlicht is gratis verwarming, ook in de herfst en winter. Van warmte uit zonlicht profiteer je het meest als je overdag de gordijnen of jaloezieën opent, zodat de warme zonnestralen je huis kunnen binnendringen. Zodra het donker of bewolkt wordt, houd je de warmte in huis het beste vast door de ramen weer te bedekken met isolerende raambekleding. Door goede raambekleding te plaatsen die goed aansluit op het kozijn en die vervolgens ook te sluiten zodra het donker wordt, kan de energiebesparing oplopen tot wel 270 m3 gas.

Foto5 interieurtips om energie te besparen op koude dagen

Tip 4: Bedek de ramen met isolerende raambekleding

Wist je dat ramen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 50% van het warmteverlies uit woningen, zelfs met dubbel glas? Zonde! Bedek je ramen daarom met de juiste isolerende raambekleding, zodat je minder warmteverlies creëert. Denk aan gordijnen die je ook weer kunt combineren met andere raamdecoratie, zoals vouwgordijnen in dezelfde stof, wat de isolatie nog meer versterkt. Een ander mooi voorbeeld zijn de stijlvolle Duette®Shades van Luxaflex®, die ook ideaal zijn in situaties waarbij dubbel glas geen optie is. De honingraatstructuur van de raambekleding regelt op een duurzame manier de kamertemperatuur, omdat de stilstaande lagen werken als een isolatiedeken. ’s Winters blijft de warmte binnen en de kou buiten, terwijl in de zomer de warmte wordt geweerd door de zonwerende functie. Dit kan ervoor zorgen dat je zes tot tien procent bespaart op de energierekening.

Foto5 interieurtips om energie te besparen op koude dagen

Tip 5: Gezellige accessoires tegen de kou

Heeft jouw huis helaas geen dubbel, maar enkel glas? Ook dan kun je een hoop doen om de kou buiten te houden, zonder veel te investeren of de hele dag met de raambekleding dicht te zitten. Kleed je vensterbank bijvoorbeeld aan met een aantal grote vazen en planten. Hierdoor bedek je delen van het raam, wat niet alleen voor een deel de kou tegenhoudt, maar er ook nog eens gezellig uitziet. Maak het helemaal af met een paar sfeervolle kaarsen en verwarm jezelf met een warmtekussen, kruik of plaid. Zo creëer jij die fijne, warme sfeer in huis!

Foto's: raambekledingmerk Luxaflex®

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen