pinterest
Kies met deze stappen het juiste formaat bed

Kies met deze stappen het juiste formaat bed

Een bed kiezen lijkt vrij eenvoudig. Toch blijkt het een stuk lastiger dan je denkt. Er zijn namelijk heel veel soorten en maten bedden te vinden. Zowel in de lengte als in de breedte van het bed zijn er diverse mogelijkheden. Hoe vind je nu de perfecte maat? Kies met deze stappen het juiste formaat bed.

Stap 1. De lengte van het bed

De lengte van het bed wordt gekozen aan de hand van de lengte van de persoon die erin gaat slapen. De regel is vrij simpel: je bed moet ongeveer 20 cm langer zijn dan jijzelf. De standaardmaat van nieuwe bedden is in Nederland 200 cm. Maar je kunt ook kiezen voor 210 of 220 cm lang. Omdat mensen in Nederland gemiddeld de langste ter wereld zijn, hebben we ook lange bedden. Let dus goed op de lengte van het bed als je het bed in het buitenland bestelt!

Stap 2. Het eenpersoonsbed

Wil je een eenpersoonsbed kopen? Dan is je keuze voor verschillende afmetingen niet zo groot. Zoals gezegd kun je kiezen uit verschillende lengtes. Je kunt ook kiezen uit drie breedtes. Het smalste eenpersoonsbed is 70 cm. Dit is in Nederland allang geen standaard maat meer, want veel mensen vinden het te smal. De standaard maat is 80 cm breed, wat voor mensen met een gemiddeld postuur een prettig formaat is. Ben je breed gebouwd of ben je een onrustige slaper? Dan is een bed van 90 cm breed misschien een fijnere maat voor jou.

Stap 3. De twijfelaar: iets voor jou?

Het twijfelaar bed is een smal tweepersoonsbed dat vooral wordt gebruikt als zeer riant eenpersoonsbed of als tweepersoonsbed in een kleine slaapkamer. Je kunt er prima met twee mensen op slapen, mits beide bedpartners niet te breed zijn of teveel woelen in hun slaap. Een twijfelaar is 100-140 cm breed en is meestal 200 cm lang. De meest gangbare maat is 120x200 cm, maar er zijn dus variaties mogelijk. De twijfelaar wordt veel gebruikt door studenten en vrijgezellen, maar ook door partners die samenwonen in een beperkte ruimte waar een breder bed niet past.

Stap 4. Een ‘gewoon’ tweepersoonsbed

Een ‘gewoon’ tweepersoonsbed is de volgende gangbare maat. Het bed is dan 160 of 180 cm breed, dus vergelijkbaar met twee normale eenpersoonsbedden naast elkaar. Dit is voor de meeste stellen een prettige maat. Er is voldoende ruimte voor beide partners. Bij een tweepersoonsbed hoort natuurlijk een tweepersoonsmatras. De lengte van het tweepersoonsbed is standaard 200 cm, maar het kan ook langer zijn.

FotoKies met deze stappen het juiste formaat bed

Stap 5: De lits-jumeaux: als je allebei anders wilt slapen

Naast een gewoon tweepersoonsbed kun je ook kiezen voor een lits-jumeaux. Dit is een bedframe dat vaak bestaat uit twee helften. Elke helft heeft een eigen eenpersoonsmatras. Dit zie je veel in hotels, maar ook bij partners die beiden een sterke voorkeur hebben voor verschillende matrassen. Doordat er twee matrassen zijn, is er een rand of naad in het midden die vervelend kan zijn als je samen wilt slapen. Dit kan ondervangen worden door een dun topmatras te gebruiken over de hele breedte van het bed.

Stap 6: Het kingsize bed voor een royale nachtrust

Als laatste is er dan nog het kingsize bed. Dit bed is 200 cm breed, maar kan ook nog breder zijn. Als je de term ‘kingsize’ tegenkomt, let dan goed op de afmetingen. Deze verschillen namelijk per land en zelfs per winkel, omdat het geen vaste term is. Kingsize kan een breedte van 180 cm tot 240 cm beslaan. Een kingsize bed is een zeer royaal bed waar beide partners extra veel ruimte hebben. De meeste kingsize bedden hebben een groot tweepersoonsmatras.

Het juiste formaat bed vinden is niet zo moeilijk. Je kijkt naar je woonsituatie, naar de beschikbare ruimte en naar je eigen postuur. Verder is ook het slaapgedrag van belang. Hoe onrustiger de nachtrust, hoe fijner het is als je een ruim bed hebt.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen