pinterest
Kook het kerstdiner met deze 5 tips van de chef

Kook het kerstdiner met deze 5 tips van de chef

Een geslaagd kerstdiner is van meerdere factoren afhankelijk, denk daarbij aan mooie ingrediënten, goede timing en een ontspannen kok. Wil je het beste uit je gerechten halen, dan is ook de juiste temperatuur essentieel. Een paar graadjes minder of meer tijdens het koken, is van invloed op het resultaat van je zorgvuldig gekozen kerstrecepten. De juiste temperatuur geeft een ingrediënt de smaak en structuur zoals het bedoeld is en groenten behouden vezels en vitamines. Bereid en serveer de kerstgerechten niet te warm maar ook zeker niet te koud. Tim Delissen, chef-kok bij ATAG geeft ons tips om eenvoudig maar nauwkeurig om te gaan met temperaturen in de keuken. Je leest ze in dit artikel!

FotoKook het kerstdiner met deze 5 tips van de chef

Tip 1 - Het begint met de juiste bakvetten

Gebruik je olie of juist boter voor het bereiden van een gerecht? Dit is belangrijker dan vaak wordt gedacht. Voor het bakken van een biefstuk of stukje kip lijkt een romige boter een goede keuze voor een mals resultaat. Alleen smelt boter al bij 28° Celsius en verbrandt bij een temperatuur van 174° Celsius. Hetzelfde geldt voor een gangbare extra virgine olijfolie, die bij 160° Celsius gaat verbranden. Zonde, want voor het dichtschroeien van vlees moet het al minimaal 200° Celsius zijn. Een betere keuze is dan druivenpitolie, dat voor zeer hoge temperaturen geschikt is. 

Tip 2 - Terug naar de basis: kooktechnieken en- temperaturen

Tijdens de wintermaanden komen er vaker gerechten op tafel die wat meer aandacht vragen, zoals stoofschotels, gebraden vlees en grillgerechten. Voor gerechten zoals Coq au Vin en hachee wordt de stooftechniek gebruikt, waarbij ingrediënten op een temperatuur tussen de 70° en 80° Celsius langzaam gegaard worden in stoofvocht. Op een iets hogere temperatuur, tussen de 80° en 90° Celsius, gaat het over in sudderen, wat vooral gebruikt wordt voor het bereiden van heerlijk zacht rundvlees. Groenten zoals wortel, ui en knoflook glazig bakken is het beste bij een temperatuur van 149° Celsius. Zo blijven ook de voedingsstoffen goed bewaard. Hogere temperaturen komen pas aan de orde bij grillen (230°), braden (204-221°) en frituren (180-190°). 

FotoKook het kerstdiner met deze 5 tips van de chef

Tip 3 - Ga niet direct van koelkast naar oven… en van oven naar bord

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat bereiden. Een kipfilet van 4° Celsius die net uit de koelkast komt, ‘schrikt’ enorm als hij meteen in een oven van 200° terecht komt. Andersom, van warm naar koud, moet er ook korte pauze zijn. Laat een gerecht, zowel uit de oven als van de kookplaat, even rusten voordat je het gaat serveren. Niet alleen voor de temperatuur maar ook voor de smaak. Tijdens het bakken trekken de sappen in het vlees namelijk samen naar de kern, door het te laten rusten kunnen de vleessappen zich weer verdelen over het product. 

Tip 4 - Warme borden

Zet de bordenverwarmer ruim op tijd aan zodat alles warm is, ook voor het tussengerecht. Geen bordenverwarmer? Plaats de borden dan enkele minuten in een voorverwarmende oven op een temperatuur tussen 60 en 70°. Is de oven al in gebruik, dompel de borden dan net voor het serveren even in heet water en droog meteen goed af. 

Tip 5 - Wijnweetjes 

De temperatuur van wijn is ook smaakbepalend en bij een kerstdiner komen vaak meerdere wijnen op tafel. Voor rode wijn gebruiken we vaak nog de regel dat deze op ‘huiskamertemperatuur’ moet zijn. Alleen komt deze regel nog uit de tijd dat de temperatuur in woonkamers tussen rond de 18° was. De rode wijn in een gezellige, warme kamer van 20 graden bewaren is daarom eigenlijk te warm. Bewaar rode wijnen dus in ruimtes in huis waar het net iets koeler is, zoals de kelder of de bijkeuken. Witte wijnen leggen we lekker koel in de koelkast, maar dat is met zo’n 4° Celsius vaak juist net te koud. Heb je geen wijnklimaatkast, laat de witte wijn dan een beetje ‘opwarmen’ naar 10-12° zodat de tonen het beste tot hun recht komen. 

Hoe meet je de temperatuur?

Met een oven is de temperatuur precies in te stellen. Bij het koken kun je een keukenthermometer gebruiken. In januari introduceert ATAG Celsius°Cooking™ inductiekookplaten die temperatuur gestuurd koken mogelijk maken. Hiermee kan ieder gerecht tot op de graad en seconde nauwkeurig bereid worden. Wil je meer weten over wat je allemaal kan met kookapparaten? Lees dan hier verder

We wensen je veel kookplezier en een mooie kerst!

Informatie aanvragen bij Atag

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen