pinterest
Verticale kruidentuintjes voor binnen en buiten

Verticale kruidentuintjes voor binnen en buiten

Altijd verse peterselie, rozemarijn en munt onder handbereik: ook zonder tuin kan je een eigen kruidentuintje aanleggen. Met een verticale kruidentuin heb je niet alleen verse kruiden om lekker mee te koken en te genieten van een kop verse muntthee, het staat ook nog eens super leuk in je tuin of op je balkon. Er zijn verschillende mooie en niet al te grote oplossingen voor een hippe verticale tuin. Je leest er meer over in dit artikel.

FotoVerticale kruidentuintjes voor binnen en buiten

Zo zijn er leuke sets, die bestaan uit een rail met potjes. De sets van Nature zijn bijvoorbeeld 60cm breed en hebben vier potjes. Je kan ook een lange, strakke rij van kruidenplantjes creëren in je keuken of tuin. Dankzij het ‘intelligente’ bewateringssysteem wordt giet- of regenwater via een filter naar de onderkant van de pot geleid. Met een schuifje kun je het water eruit laten lopen.

FotoVerticale kruidentuintjes voor binnen en buiten

Wil je meer flexibiliteit dan is er bijvoorbeeld een verrijdbare planten/kruidenrek. Ideaal voor op het balkon, je terras of in de tuin! De verticale tuinierset van Nature is 97cm hoog, bestaat uit vijf rijen met potten/bloembakken in verschillende afmetingen. 

Zelf kweken?

Zelf kweken is natuurlijk nóg leuker en werkt heerlijk ontspannend. Het begint met het ontkiemen van de zaden, dat is eenvoudig met een hydrocultuur kweekbak of mini-kweekkas. Vervolgens plaats je de jonge plantjes over in een verticale tuin of natuurlijk in de (moes)tuin.

FotoVerticale kruidentuintjes voor binnen en buiten

Zaaien, water geven en laten groeien

Hydrocultuur is een kweektechniek waarbij je geen aarde nodig hebt maar waarbij de planten groeien op basis van water waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd. Je vult de kweekbak met water en in de tray vul je ieder vakje met een zaadje. Vervolgens plaats je de tray in de kweekbak, deksel erop en wachten maar! Na ongeveer 10 weken kun je de plantjes verpotten.

FotoVerticale kruidentuintjes voor binnen en buiten

Mini-kweekkas met regelbare ventilatieopeningen 

Deze mini-kweekkas maakt het je ook gemakkelijk: de compacte Nature kweekkas van 55 x31cm heeft een uitneembare tray met 144 vakjes die je met potgrond en zaadjes vult. Dankzij de capillaire (vochtvasthoudende) mat wordt het water goed verdeeld en hoef je de zaadjes minder vaak water te geven. Dankzij de verstelbare ventilatieopeningen in de deksel is de vochtigheidsgraad eenvoudig te regelen waardoor zaadjes sneller ontkiemen en vervolgens beter groeien. Zijn de zaailingen goed gegroeid, dan kunnen ze overgeplaatst worden naar een grotere pot.

5 tips voor succesvol kweken 

  1. Zaailingen die binnen staan hebben per dag 12 tot 14 uur licht nodig. 
  2. De ideale ontkiemingstemperatuur ligt tussen de 21-24 °C en tussen de 25-30 °C voor nachtschade-achtigen zoals tomaten, paprika’s en aubergines. 
  3. Na ontkieming moet de temperatuur overdag ca. 18 °C en ‘s nachts 15 °C zijn.
  4. Het ideale groeimedium bevat zachte turf en vermiculiet.
  5. Het groeimedium voldoende bevochtigen voor het zaaien en zorg er daarna voor dat het vochtig blijft maar niet oververzadigd raakt.

Verticaal tuinieren iets voor jou? Dan hebben we hier nog een mooi tuinidee!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen