pinterest
Licht en planten zorgen voor een beter humeur

Licht en planten zorgen voor een beter humeur

In de winter hebben we vaak minder energie dan in de zomer. Net gek als je weet dat licht belangrijk is voor je energieniveau en we in de winter natuurlijk heel wat minder licht ‘binnenkrijgen’. Dat fijne gevoel van de zomer nu in de winter zelf creëren is daarom een goed idee. En dat is simpeler dan je denkt. Gewoon met wat planten en de juiste verlichting

Kortere dagen, betekent direct ook minder licht per dag. Daarom moet je zelf creatief aan de slag om te zorgen dat je genoeg licht ‘binnen kunt krijgen’. Dat kan door meer overdag naar buiten te gaan maar ook door het licht binnen te halen. Heb je een serre dan, weet je al dat deze ruimte je veel licht geeft. Heb je geen serre of tuinkamer, dan is het nu tijd om die te maken. Gewoon binnen in een hoekje, deel van je kamer of desnoods van de logeerkamer. 

Buiten naar binnen

Allereerst halen we daarvoor het buiten naar binnen. Planten geven daarbij direct een goede sfeer. Maar wist je ook dat planten zorgen ook voor een goede atmosfeer. En die is juist nu heel belangrijk voor je. Overdag halen planten namelijk koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. Daarnaast zorgen planten voor een betere luchtkwaliteit en geur in huis. En dat zorgt weer voor minder stress. 

Zei je moeder vroeger altijd dat planten op je slaapkamer niet mochten omdat planten in de nacht geen zuurstof maken maar gebruiken? Dan kunnen wij je geruststellen. De hoeveelheid zuurstof die een plant verbruikt is namelijk heel weinig. Zo weinig dat je echt geen zorgen hoeft te maken. En kies je voor een Aloë Vera plant, dan maakt die zelfs in de nacht nog zuurstof voor je aan. 

En toen was er licht

Het grootste deel van de Nederlanders zit in de winter veel te veel in het donker. Hierdoor krijgen we te weinig daglicht binnen wat weer een directe invloed op ons humeur en zelfs op ons slaapritme heeft. En daardoor kunnen dan weer allerhande klachten ontstaan. Zorgen voor voldoende licht is dus belangrijk. Dat kan door een eigen tuinkamer te maken. Met veel (dag)licht en planten.  

Voor de verlichting kun je natuurlijk voor diverse lichtbronnen kiezen. LED verlichting is hierbij een goede keuze omdat LED verlichting vrijwel geen giftige stoffen bevat. Vroeger was wel de kleur van LED verlichting een zorg tegenwoordig is deze verlichting ook in mooie warme kleuren verkrijgbaar. De moderne LED lampen zijn daardoor qua lichtkleur net zo veilig als de originele gloeilamp en zelfs heel veel veiliger dan het licht van laptops, telefoons en tablets. Een hele goede optie dus voor jouw “winterlichtkamer”. Wil je meer weten over zo’n winterkamer, bekijk hier dan alle lichtopties. 

Planten keuze

Grote planten zorgen voor het zomer en buiten gevoel. Zet je daarnaast in jouw ruimte ook een Aloë Vera plant neer, dan zorg je er ook nog voor dat de lucht extra wordt gezuiverd. Een klimop is een goede keuze. Niet alleen zorgt deze plant er direct voor dat je het gevoel hebt buiten te zijn (wat goed is voor je mind) maar de plant staat ook bekend om het verminderen van allergieën en astma. De klimop kan namelijk bepaalde stoffen die in de lucht hangen voor je ‘opruimen’. Makkelijk is een klimop ook nog want deze plant heeft geen vol zonlicht nodig. 

Relaxen

Wil je van de ruimte een echte relax ruimte maken, dan kies je voor planten die jou helpen te ontspannen zoals bijvoorbeeld de lavendel. De zachte geur van de lavendel laat je bloeddruk dalen en zorgt voor een lager stresslevel. Let er wel op dat je door deze plant wel wat slaperig kunt worden. Voor een studeer of werkkamer is de lavendel dus geen geschikte plant. 

Nog een plant die bekend staat om de ontspannende werking is de jasmijn. Ook hier is het de geur van de plant die al sinds de oudheid bekend staat om zijn kalmerende werking. De geur heeft zelfs een positieve invloed op je gemoedstoestand en zorgt er dus voor dat je kunt ontspannen. Misschien samen met de lavendel voor in de slaapkamer? 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen