pinterest
Bestrijd de warmte met meer groen in je tuin

Bestrijd de warmte met meer groen in je tuin

Het zal niemand ontgaan die even buiten is geweest: het is heet. En wellicht is het in je tuin nog heter. In Nederland zien we steeds vaker dat mensen hun tuin betegelen. Tegels zijn misschien wel makkelijk in het onderhoud, maar maakt je hete tuin eigenlijk alleen maar heter. Zeker in de toch al versteende steden levert dit steeds vaker problemen op.

Maarten Bruns houdt zich bij IVN Natuureducatie bezig met het vergroenen van tuinen. “We richten onze steden in als ovens, vol bakstenen en tegels. Als de zon flink gaat schijnen bakken we onszelf in no time gaar. Dat moet je niet willen.” Hittestress is dus een van de issues, maar de betegelde tuin zorgt voor nog een probleem. Bruns: “En als het dan eens goed gaat regenen, krijgen we direct wateroverlast, omdat het water de grond niet in kan.”

Tuiny Forest

FotoBestrijd de warmte met meer groen in je tuin 

Gelukkig is er ook goed nieuws: je kan er zelf iets aan doen, in je eigen tuin. Door de tegels te vervangen door inheemse bomen en struiken vang je twee vliegen in één klap. Bruns: “Door het weghalen van de verharding ga je allereerst hittestress in je eigen tuin tegen. Bovendien doe je direct iets goeds voor dieren en kan je bijdragen aan het bevorderen van de biodiversiteit.” IVN heeft samen met Sprinklr een pakket samengesteld om mensen op weg te helpen. Het pakket bestaat uit inheemse bomen, struiken en kruiden en neemt 6 vierkante meter in beslag. Bruns: “Niet onbelangrijk is dat het gaat om inheemse soorten die we aanbieden. Dat betekent dat het planten zijn die van nature in Nederland voorkomen en vaak veel beter aangepast zijn naar de omstandigheden in ons land.” Het microbosje is hier te bestellen.

Van een Tiny Forest naar een Tuiny Forest

FotoBestrijd de warmte met meer groen in je tuin 

In 2015 plantte IVN het eerste Tiny Forest; een inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Inmiddels liggen er al tientallen Tiny Forests in de openbare ruimte door heel Nederland. Al snel ontstond de wens om nog meer de buurt in te komen, de tuin in zelfs. Maarten Bruns: “Ons motto is: tegels eruit, groen erin. Maar niet iedereen weet hoe je dit vergroenen aanpakt. We helpen mensen om zelf hun tuin prettiger te maken, terwijl ze bijdragen aan het oplossen van ingewikkelde problemen.”

Meer tuininspiratiehttps://www.uw-tuin.nl

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen