pinterest
Pionierswerk: energiezuinige prefab woningen

Pionierswerk: energiezuinige prefab woningen

Met een prefab appartementengebouw wil de Spaanse architect Pablo Serrano van DOM Arquitectura uit Barcelona pionierswerk verrichten. Het wordt dichtbij de natuur en duurzaam gebouwd.

Zeer gewild

Prefabwoningen zijn dankzij hun duurzaamheid, hun efficiëntie en niet als laatste vanwege de geringe kosten erg gewild. Om deze reden greep ook de architect Pablo Serrano (DOM Arquitectura) bij zijn project “case de Madera” terug op deze geprefabriceerde manier van bouwen.

FotoPionierswerk: energiezuinige prefab woningen

Voor Serrano betekent dit project een stuk pionierswerk, omdat de prefab bouw in Spanje nog niet zeer bekend is. Er ontstond een modern appartement-loft in de wijk San Cugat (Barcelona), dat als model voor energie-efficiënt en ecologisch prefab bouwen geldt.

Minimale ecologische voetprint

FotoPionierswerk: energiezuinige prefab woningen

Warm hout is toonaangevend bouwmateriaal, vooral vanwege zijn uitstekende thermische eigenschappen. Serrano gebruikt voor de gevel sparren en voor het binnenwerk Pijnboom. Al het hout stamt uit de Catalaanse Pyreneeën.

De toegepaste materialen komen uit de directe omgeving om transport te verkorten. Daarom zijn ook alle bouwstoffen recyclebaar. Er is een minimum aan bouwafval en er zijn zo weinig mogelijk middelen verbruikt. Om zo de ecologische voetprint van het gebouw zo klein mogelijk te houden.

Ook de stand en de definitieve positie zijn zorgvuldig uitgekozen. Het doel was een maximum uit de aanwezige milieucondities te halen, zo weinig mogelijk in te grijpen op de natuurlijke omgeving en daarbij het energieverbruik zo laag mogelijk te houden en de thermische eigenschappen te optimaliseren. In de winter verwarmt de zon het huis over de lange zuidzijde met de grote ramen. In de hete zomer geven de omliggende bomen de nodige schaduw. Gelijktijdig is door de inbouw van de ramen een natuurlijke beluchting mogelijk.

De haard, die de woonkamer scheidt van de werkkamer dient als extra warmtebron. Kortom: in de zomer zijn de ruimtes aangenaam koel en doorlucht, in de winter behaaglijk warm. Een thermische zonpaneleninstallatie op het dak produceert nog extra warm water.

Eenvoudig en tijdloos

FotoPionierswerk: energiezuinige prefab woningen

FotoPionierswerk: energiezuinige prefab woningen

Het meubilair werd ook uitgezocht op duurzaamheid. Het design heeft een lange levensduur en is tijdloos, zoals de wasbak Scola van Duravit. Een ontwerp uit de jaren zestig. De eenvoudige badkamer krijgt door het dominant aanwezige hout een warme uitstraling, in deze moderne prefab woning.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen