pinterest
Veel Nederlanders hebben ruzie om de thermostaat

Veel Nederlanders hebben ruzie om de thermostaat

Nu het winter is in Nederland wordt er in menig huis weer een strijd gevoerd om de thermostaat. Maak jij ook wel eens ruzie om de verwarming? En wie zet bij jou thuis stiekem de CV hoger? In ieder geval ben je niet de enige die discussies heeft over de temperatuur in huis, er werd zelfs een onderzoek aan gewijd!

FotoVeel Nederlanders hebben ruzie om de thermostaat

1.068 Nederlanders werden in opdracht van Offerteadviseur ondervraagd* over onenigheid over de verwarming. Daaruit blijkt dat maar liefst 48 procent van de Nederlandse stelletjes wel eens gedoe heeft over de verwarming. Van alle ondervraagden met een relatie maakt zelfs veertig procent afspraken over de temperatuur in huis. Opvallend genoeg ruziën Friese (61 procent) en Limburgse (58 procent) stelletjes het vaakst over de stand van verwarming. Met slechts 31 procent komen deze thermostaatperikelen het minst voor onder Groningers. 

Dikke trui

Ondanks dat vier op de tien Nederlandse stelletjes duidelijke afspraken maakt over de temperatuur in huis, houdt een aanzienlijk gedeelte zich hier niet aan. Zo zet maar liefst 21 procent van de ondervraagden de CV weleens stiekem hoger, zonder dat hun partner het doorheeft. Vrouwen zijn hiertoe eerder geneigd dan mannen; 26 tegenover slechts 17 procent.

FotoVeel Nederlanders hebben ruzie om de thermostaat
 
De meest gangbare oplossing tegen de kou lijkt overigens nog altijd de wollen trui. Maar liefst 62 procent van de respondenten zegt liever een dikke trui aan te trekken dan de thermostaat hoger te zetten. De bereidheid om warme kleding aan te trekken of onder een dekentje te kruipen is vrij groot. Dit laat zien dat het voor veel mensen vooral belangrijk is dat het niet te warm is in huis.

FotoVeel Nederlanders hebben ruzie om de thermostaat

Milieu en gasrekening

Niet alleen vanwege potentieel gekibbel zoeken de respondenten hun heil in een warme trui, ook het milieu en oudhollandse zuinigheid spelen hierin een belangrijke rol. Zo zegt 64 procent van de ondervraagden de verwarming weleens lager te zetten om geld te besparen. Maar liefst 54 procent doet dit weleens om het milieu te ontzien. Wanneer je de verwarming een graad lager zet dan je normaal gewend bent, bespaar je gemiddeld tachtig euro per jaar. Maar als je geld wil besparen, zijn er ook voldoende andere mogelijkheden. Zo kun je de verwarming al een tijdje voordat je naar bed gaat, lager zetten of beter nog: een slimme thermostaat instaleren. Wil je liever het milieu ontzien? Combineer dan de slimme thermostaat met extra isolatie. Als je het dan nog steeds koud hebt, kun je altijd nog een warme trui aantrekken.

Offerteadviseur is een onafhankelijke website waarop iedereen offertes kan aanvragen en vergelijken voor ieder soort klus in, op of rondom het huis. Jaarlijks voorziet het platform voor bijna een miljoen bezoekers van kostenindicaties en allerlei handige informatie over verbouwingen en allerlei soorten klussen. Daarnaast vind je op het platform tips en advies over het opstellen en vergelijken van offertes.
 
*Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Offerteadviseur onder 1.068 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bij de selectie van de respondenten is rekening met gehouden met representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en provincies. Bij het beantwoorden van de stellingen had men de keuze uit de opties eens of oneens.
 
Bron: Offerteadviseur

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen