pinterest
6 X tips om je huis energiezuinig te verwarmen

6 X tips om je huis energiezuinig te verwarmen

Met deze 6 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost niets extra, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Veel mensen passen wel enkele tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je gemiddeld veel geld per jaar besparen. Vooral in een niet of slecht geïsoleerd huis is zuinig stoken belangrijk. Als je slimmer en efficiënter verwarmt, gebruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat (je stoot minder CO2 uit) en voor je energierekening (die is lager). Je wooncomfort zal er niet minder om zijn. Het gaat er vooral om de verwarming lager te zetten als je niet thuis bent of in bed ligt. En om de verwarming laag of uit te zetten in kamers waar je niet bent.

Tip 1

Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.

Tip 2

Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Tip 3

Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

Tip 4

Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat.

Tip 5

Verwarm je slaapkamer niet. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.

Tip 6

Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden.

Foto6 X tips om je huis energiezuinig te verwarmen

Handig: deurdrangers en klokthermostaat

Deurdrangers zijn handig om te zorgen dat je deuren in huis vanzelf dicht gaan. Daardoor heb je minder tocht en minder warmteverlies. Een deurdranger wordt ook wel deurveer of deursluiter genoemd. De dranger zorgt ervoor dat de deur zichzelf sluit. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.

Wat kost een deurveer of deurdranger?

Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, type deur en sluitkracht.

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kun je de temperatuur van tevoren instellen en bijvoorbeeld 's nachts standaard op 15 graden zetten. Met thermostaatkranen op radiatoren kun je temperatuur per kamer regelen. Dat zorgt voor meer comfort en minder gasverbruik.

Cv vaker laag zetten bespaart

Met kleine veranderingen kun je veel besparen. Als je de thermostaat voortaan één graadje lager zet als je stookt, bespaar je gemiddeld 6 procent op je gasverbruik voor verwarming. Als je dit nog niet deed, kun je hier gemiddeld 70 euro per jaar mee besparen (prijspeil 2016-2017).

Voor slapen en vertrek

Maak er verder een gewoonte van om de kamerthermostaat 's nachts lager te zetten (15 graden). Dit bespaart gemiddeld 125 m3 gas per jaar (80 euro, prijspeil 2016-2017). Gaat de thermostaat voortaan al een uur voordat je gaat slapen omlaag, dan bespaar je nog eens 25 m3 gas extra: in totaal dus 150 m3 gas per jaar (bijna 100 euro, prijspeil 2016-2017). Overdag als je niet thuis bent de verwarming lager zetten naar 15 graden, als het kan een uur voor vertrek, bespaart 210 m3 gas (130 euro) per jaar extra op de energierekening. Deze besparing ligt nóg hoger dan bij nachtverlaging omdat het huis 's ochtends bij vertrek nog niet helemaal is opgewarmd.

Ongebruikte ruimtes en slaapkamers

Stook zo min mogelijk in ruimtes waar niemand komt. In zolders, kelders en lege kamers volstaat maximaal 12 graden of de vorstvrijstand (5 graden) op radiatorthermostaatkranen. Sluit tussendeuren en luiken om warmteverlies naar deze ruimtes te voorkomen. Slaapkamers hebben vaak aan 12 graden genoeg. Dit bespaart in totaal zo'n 500 m3 gas per jaar (310 euro, prijspeil 2016-2017).

Gordijnen dicht

Doe gordijnen dicht om warmteverlies tegen te gaan. Zorg er voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen, zodat ze in ieder geval niet de radiatoren of convectoren bedekken. Dat zou namelijk het warmteverlies via de ramen juist versterken. Isolerende raambekleding, zoals een gordijn, is handig als extra isolatie, of als isolerend glas niet mogelijk is.

Bron: Milieucentraal

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen