pinterest
Water besparen doe je zo

Water besparen doe je zo

Het heeft alweer een tijdje niet geregend. Door de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hitte en droogte. Daarnaast stijgt in Nederland het waterverbruik. PWN roept haar klanten daarom op om bewust om te gaan met water.

FotoWater besparen doe je zo

Gebruikt alleen wat je nodig hebt

De warme, droge zomer van 2018 ligt bij alle Nederlandse drinkwaterbedrijven nog vers in het geheugen. Er werd veel meer water verbruikt dan normaal. Bij PWN werd er op een gegeven moment 40% meer water verbruikt dan op een gemiddelde dag.

Daarom werd er een oproep gedaan om bewust om te gaan met water en met name de piekuren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur) zoveel mogelijk te vermijden en de tuin niet te sproeien met kraanwater. Gelukkig gaf men hieraan gehoor. Maar ook als de temperaturen niet zo extreem zijn, is ons drinkwater een product om bewust mee om te gaan. Daarom herhaalt PWN de boodschap nu opnieuw en blijft dat het hele jaar door doen: gebruik alleen wat je nodig hebt.

FotoWater besparen doe je zo

Streekproduct

Water is een streekproduct. Dat wil zeggen dat elke provincie haar eigen waterbronnen heeft om drinkwater van te maken: de bodem, de rivieren, het IJsselmeer. PWN haalt voornamelijk (95%) water uit het IJsselmeer. Het voordeel hiervan is dat er altijd genoeg water is, ook bij aanhoudende droogte. Het zuiveren van dat water is echter een ingewikkeld proces dat veel tijd en energie kost. Het gezuiverde water wordt vervolgens opgeslagen in kelders.

Voor PWN is het een uitdaging om tijdens een uitzonderlijk lange periode van droogte en piekverbruik op elk moment voldoende water in de kelders te hebben. Wanneer tijdens piekuren heel veel water tegelijkertijd wordt verbruikt, kunnen schommelingen in de waterdruk ontstaan. Het advies is daarom: Ga altijd bewust om met water en voorkom verspilling, vooral tijdens de piekuren en in perioden van aanhoudende warmte en droogte.

6 tips om hele jaar door bewust met water om te gaan

  1. Ga niet te vaak in bad, en douche dagelijks niet langer dan 5 minuten. Een douchebeurt kost ongeveer 60 liter water. Ter vergelijking: een bad kost 110 liter water. Handige hulpmiddelen voor zuinig douchen zijn een douchetimer en een waterbesparende douchekop.
  2. Zet de was- of vaatwasmachine pas aan als hij helemaal vol is. Nog beter: doe kleine (af)wasjes met de hand.
  3. Gebruik een spoelonderbreker op de wc, of de ‘kleine’ knop.
  4. Laat de kraan niet lopen tijdens het handen wassen, tanden poetsen of scheren.
  5. Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter. Verzamel daarvoor ook 'overbodig' water door bijvoorbeeld het koude water uit een opwarmende douche op te vangen in een emmer. Nog beter: schaf een regenton aan.
  6. Sla de wasbeurt van de auto een keertje over als het niet perse nodig is.  

Meer informatie over watergebruik tijdens warme en droge periodes is te vinden op www.pwn.nl/droogte.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen