pinterest
Zelf een grote eettafel maken

Zelf een grote eettafel maken

Als je nieuwe meubels zoekt, zoek je iets dat echt bij je past. Zowel de uitstraling als de sfeer die je creëert zijn belangrijk. Maar als je een kant en klaar meubel zoekt, ontdek je al snel allerlei beperkingen. Zelf je meubels maken is daardoor veel interessanter, want zo heb je meer vrijheid. Je kunt helemaal zelf de maat en vorm van je meubel bepalen. Ben jij op zoek naar een mooie, grote eettafel? Zó maak je zelf je eettafel.

1. Kies een geschikte vorm

Een eettafel is meestal van hout. Maar het onderstel kan op allerlei manieren worden gemaakt. Wat denk je bijvoorbeeld van een mooi metalen onderstel? Je kunt wel losse onderstellen vinden, maar het is ook heel mooi om het zelf te lassen. Maak een tekening van jouw ideale tafel en maak daarbij ook schetsen van het onderstel dat je het mooist vindt. Zo krijg je alvast een beeld van wat je wilt en bovendien is het praktisch bij het bekijken welke materialen je wilt gebruiken.

2. Materialen kopen

Aan de hand van de tekening weet je wel ongeveer wat je nodig hebt. Het bovenblad van de tafel wordt vrijwel altijd van hout. Nu ga je bepalen welk hout je gaat gebruiken. Voor een strak resultaat gebruik je geschaafd hout. Wil je een wat ruwer uiterlijk? Dan kan steigerhout of boomstamhout heel mooi zijn. Ook zoek je materiaal voor het onderstel. Ga je dit maken van hout, dan kies je meestal dezelfde houtsoort als die van het tafelblad. Ga je voor metaal, dan is het belangrijk dat je de juiste metaalsoort en -dikte kiest.

3. Welk gereedschap heb je nodig?

Maak een lijst met gereedschap dat je nodig hebt. Voor houtbewerking heb je heel andere gereedschappen nodig dan voor metaalbewerking. Het gebruikte gereedschap bepaalt voor een groot gedeelte hoe de eettafel uiteindelijk wordt. Ga je lassen, dan zijn de laselektroden heel erg belangrijk. De ene elektrode is vooral geschikt voor beginners, terwijl de andere elektrode juist bij voorkeur door professionals wordt gebruikt. De elektrode bepaalt hoe het uiteindelijke laswerk eruit komt te zien. Dat geldt ook voor houtbewerking: het type zaag bepaalt welke groeven zichtbaar zullen zijn in de tafel. Kies je gereedschap dus zorgvuldig.

4. Begin bij het tafelblad

Je begint een tafel eigenlijk altijd met het tafelblad. Het tafelblad bestaat eigenlijk altijd uit houten planken, die strak naast elkaar moeten worden geplaatst. Je gebruikt dwarslatten om de planken netjes naast elkaar te schroeven. De planken moeten allemaal netjes recht zijn en goed naast elkaar passen, tenzij de tafel een ruw uiterlijk mag hebben. Zijn alle planken aan elkaar geschroefd? Dan kun je het onderstel erop monteren.

5. Tips voor het onderstel

Het onderstel kan op heel veel manieren gemaakt worden. Toch zijn er wat algemene tips die altijd werken:

-    Maak je een tafel met vier losse poten? Dan kun je deze met metalen hoekjes vast zetten. Onthoud dat de tafel nog best kan wiebelen als hij recht wordt gezet. Dat heeft te maken met het feit dat een tafelblad nooit echt helemaal vlak is. De te lange poot kun je voorzicht iets af vijlen of schaven. Ga liever niet zagen, want dan zaag je hem waarschijnlijk te kort.

-    Maak je een metalen frame? Dan soldeer je eerst het frame en plaats je het daarna pas op de tafel als dat kan. Bij het lassen kunnen anders brandvlekken op het hout ontstaan. En erger nog, er is ook kans op brand door de gloeiende vonken bij het droge hout.

-    Maak het frame altijd goed stevig vast aan het tafelblad. Zo voorkom je dat het hout zichzelf zal loswerken door verandering in temperatuur of vochtigheid.

6. Afwerking van de tafel

Tijd voor de finishing touch: de afwerking. Maak je een industriële tafel, dan is de afwerking meestal minimaal. Bij een strakke tafel in andere stijlen, heb je wel te maken met afwerking. Misschien wil je de tafel graag lakken. In dat geval smeer je de kieren tussen de planken helemaal glad met een houtvuller. Daarna kun je de tafel schuren en lakken. Heeft de tafel houten poten, dan lak je deze natuurlijk ook. Heeft de tafel een metalen onderstel, dan kun je beter het tafelblad los nemen en apart lakken. Als je het metaal wilt lakken gebruik je een speciale metaallak.

Zelf een eettafel maken is een mooi project. Je bent er waarschijnlijk heel wat uurtjes zoet mee. Een zelfgemaakte tafel is niet alleen goedkoper dan een kant en klaar model. Het is ook veel persoonlijker en geeft een heel andere uitstraling aan je interieur. Bovendien is het echt iets om trots op te zijn!

FotoZelf een grote eettafel maken

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen