Alles over het onderhoud van een gietvloer

De gietvloer is met name populair omdat hij nauwelijks onderhoud nodig heeft. In vergelijking met een massief houten vloer of tapijt is een gietvloer dan ook ontzettend praktisch. Maar helemaal onderhoudsvrij is hij natuurlijk niet. Hoe houd je een gietvloer schoon en mooi?

Gietvloer betonlook. Alles over het onderhoud van een gietvloer#gietvloer

Stofzuigen en dweilen

Less is more als het gaat om het schoonmaken van je gietvloer. Je hebt er geen speciale producten of schoonmaakmiddelen voor nodig. Hou de vloer stofvrij met een Swiffer en door af en toe te stofzuigen. Bezemen mag ook, maar zorg dan wel voor een bezem met zachte haren, zodat er geen krassen op de vloer komen.

Om te dweilen gebruik je het liefst koud water zonder schoonmaakmiddelen. Gebruik zeker geen agressieve middelen, zoals bleekmiddel of ammoniak. Deze middelen kunnen de afwerkingslaag beschadigen of de vloer plakkerig maken. Zorg er altijd voor dat je met schoon water dweilt. Je kunt het best twee emmers gebruiken: één met schoon water en één met water om de dweil in schoon te spoelen.

Vlekken verwijderen

Een gietvloer is vloeistofdicht en neemt gemorste vloeistoffen dus niet op, zoals een houten vloer dat bijvoorbeeld wel doet. Gekleurde vloeistoffen zoals vruchtensap of wijn kunnen echter wel vlekken achterlaten. Dweil gemorste vloeistoffen dus altijd direct op om dit te voorkomen. 

Betonlook gietvloer in de keuken. Onderhoud van een gietvloer

Beschadigingen voorkomen

Afhankelijk van het type gietvloer en de afwerkingslaag van de gietvloer, kunnen krassen of andere beschadigingen ontstaan. Vooral hele gladde, hoogglanzende vloeren hou je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk krasvrij. Voorkom beschadigingen in de vloer met de volgende tips:

  • Til meubels op als je ze wil verplaatsen, in plaats van ze te verschuiven. Zo voorkom je lange strepen of krassen in het vloeroppervlak.
  • Plak viltjes onder de poten van tafels, stoelen, de bank en ander meubilair. Zeker het meubilair dat vaak verschoven wordt, zoals stoelen, kan de vloer op de lange termijn beschadigen.
  • Zorg voor een voetenveegmat bij de voor- en tuindeur. Zand en steentjes die onder je schoenen terechtgekomen zijn blijven dan achter op de mat en neem je niet mee naar binnen. Of maak er een gewoonte van bij binnenkomst je schoenen uit te trekken.
  • Plaats een beschermende mat onder je bureaustoel met wieltjes. Zo kan je naar hartenlust heen en weer rollen zonder bang te zijn voor sporen in de vloer. Volgens https://www.gietvloerbetonlook.nl/ kun je kunststofwieltjes ook vervangen door rubberen wieltjes. Hiermee blijft je vloer ook krasvrij.
Alles over het onderhoud van een gietvloer #gietvloer #woonbeton

Toplaag vervangen

Zorg je goed voor je gietvloer, dan gaat hij jaren mee. Schoonmaken is gemakkelijk en eenvoudig en de vloer heeft geen speciale onderhoudsbehandelingen nodig. Zijn er onverhoopt toch veel krassen en beschadigingen in de vloer ontstaan? Of is de vloer in de loop der jaren verkleurd? Dan kan je ervoor kiezen alleen de toplaag van de vloer te laten vernieuwen. Hiermee verdwijnen alle beschadigingen en heb je bovendien de mogelijkheid voor een compleet nieuwe kleur te kiezen. 

Er zijn verschillende typen toplagen, afhankelijk van het soort gietvloer, en ze verschillen in prijs. Het vernieuwen van de toplaag is echter een stuk minder arbeidsintensief dan het leggen van een geheel nieuwe vloer. Het is dus ook goedkoper, terwijl je vloer er wel weer als nieuw uitziet!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen