Tapijt

Voor vloerkleed of tapijt zijn er een paar spreekwoorden. ‘Iets onder het tapijt vegen’. Minder bekend is de uitdrukking ‘op het tapijt brengen’. Opmerkelijk is dat de ene uitdrukking iets verbergen betekent en de andere juist het tegenovergestelde.

Vloerkleed kopen

Akoestiek

Een vloerkleed kopen doe je vooral om warmte en sfeer in huis te brengen. Ze worden gebruikt op met name harde vloeren zoals plavuizen en betonvloeren te verzachten. Harde vloeren hebben veelal vloerverwarming, maar de akoestiek wordt door een vloerkleed een stuk verbeterd. Kinderen spelen graag op de grond en zullen zeker kiezen voor een vloerkleed. Afhankelijk van het materiaal is het zacht en behaaglijk.

Materiaal

Vloerkleden zijn er in een natuurlijk en een synthetisch materiaal. De hang naar natuurlijke materialen is in ieder geval een woontrend. Nylon tapijten worden vaak gezien als een goedkoper materiaal wat niet past in een duurzame wereld. Wol, katoen, sisal en kokos herleven. Vooral sisal is door de industriele look populair geworden.

Natuurtapijt

Sisal is een geweven tapijt met een natuurlijke rug. De structuur is ruwer dan bijvoorbeeld wol. Maar net als wol is sisal vochtregulerend en niet statisch. Een sisallen vloerkleed is in verschillende weefpatronen en met name natuurlijke kleuren te verkrijgen. In de woning is sisal in veel ruimten te gebruiken als een mooi natuurtapijt. Kokos en zeegras zijn alternatieven voor sisaltapijt. Kokos komt uit de buitenste bast van grote noten. Zeegras is een waterplant die voornamelijk groeit in zoet water.

Wol en katoen

Natuurtapijt als sisal, kokos en zeegras kennen een harder materiaal. Wol en katoen tapijt zijn veel zachter en voelen daardoor mogelijk wat comfortabeler aan. Van nature is wol een materiaal dat uitermate geschikt is om als vloerkleed te gebruiken. Het heeft een vocht- en vuilafstotende werking. Daarbij is wol niet statisch en is het brandwerend. Wol is in tegenstelling tot synthetische materialen veel duurzamer en ziet er levendiger uit. Katoen is een natuurlijke stof die bestaat uit de zaden van de katoenplant. Katoen heeft de eigenschap dat het een hoge stevigheid en krult en pluist, hierdoor is het een onderhoudsvriendelijke stof. Katoen kan geverfd en bedrukt worden. Erg populair zijn katoenen vloerkleden met vintage en patchwork prints.

Je combineert meubels met elkaar door ze te verbinden met een vloerkleed. De ruimte lijkt met een vloerkleed optisch ook groter. In de slaapkamer staat zowel een smal als breed vloerkleed naast je bed of aan het voeteneinde mooi. Bovendien voelt het lekker comfortabel onder je voeten.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen