pinterest
4 tips om een verstopte afvoer te ontstoppen

4 tips om een verstopte afvoer te ontstoppen

Een verstopte afvoer kan zorgen voor vervelende problemen in huis. Het zorgt voor veel ongemakken zoals stank- en wateroverlast. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zelf een verstopte afvoer te ontstoppen zonder dat je meteen een professional in hoeft te schakelen. In dit artikel delen we vier handige tips met je om zelf een verstopping in de afvoer te verhelpen.

Gebruik een ontstopper

Een van de meest eenvoudige en effectieve manieren om een verstopping afvoer te ontstoppen is door gebruik te maken van een ontstopper. Dit handige hulpmiddel is verkrijgbaar bij vrijwel elke bouwmarkt en is zeer makkelijk in gebruik. Plaats de ontstopper over de afvoer en maak een aantal krachtige bewegingen op en neer. Door de druk die ontstaat zal de verstopping vaak al snel verdwijnen en kan het water weer vrij doorstromen.

Maak gebruik van een ontstoppingsmiddel

Als de ontstopper niet werkt, kan je ervoor kiezen om een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Deze middelen zijn vaak chemisch en kunnen de verstopping oplossen door de ophoping van vuil en vet te verhelpen. Let wel op dat je het ontstoppingsmiddel op de juiste manier gebruikt en de instructies op de verpakking nauwkeurig opvolgt om schade aan de afvoer te voorkomen. Omdat het spul erg chemisch is, is het belangrijk dat je ook zelf goed oppast en dat het spul niet op je komt. 

Reinig de afvoer met een soda en azijn oplossing

Een milieuvriendelijke manier om een verstopte afvoer te ontstoppen is door gebruik te maken van een mengsel van soda en azijn. Giet een kopje soda en een kopje azijn in de afvoer en laat dit mengsel een uur inwerken. Spoel vervolgens de afvoer door met heet water. De reactie tussen de soda en azijn kan helpen om de verstopping op te lossen en de afvoer weer vrij te maken.

Gebruik een ontstoppingsveer

Als de verstopping dieper in de afvoer zit, kan een ontstoppingsveer beter gereedschap zijn. Deze flexibele veer kan in de afvoer worden geduwd en zo de verstoppingen losmaken en verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de ontstoppingsveer niet te ver door te duwen om schade aan de afvoer te voorkomen. 

Wanneer een professional inschakelen?

Mocht je na het proberen van bovenstaande tips nog steeds last hebben van een verstopte afvoer, dan is het toch slim om een rioolservice in te schakelen. Een rioolservice heeft de juiste apparatuur en expertise om hardnekkige verstoppingen te verhelpen en eventuele schade aan de afvoer te repareren. Daarnaast kan een rioolservice ook preventief onderhoud uitvoeren om nieuwe verstoppingen te voorkomen zodat je in de toekomst minder last hebt van een verstopt riool.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen