pinterest
5 tips voor verlichting in de slaapkamer

5 tips voor verlichting in de slaapkamer

Je slaapkamer is altijd een belangrijke plek in je huis. Je brengt er iedere dag veel uren door. Juist omdat je slaapkamer zo een veelgebruikte kamer is, is het extra belangrijk om het goed in te richten. Een essentieel onderdeel van een goede inrichting is de verlichting. Verlichting kan namelijk de hele sfeer van een ruimte bepalen. Maar hoe kies je nou voor de juiste verlichting voor je slaapkamer? De opties zijn immers behoorlijk veelzijdig. In dit artikel geven we je 5 tips voor je slaapkamer verlichting. De tips gaan je gegarandeerd helpen bij het kiezen van de juiste slaapkamer verlichting voor jou.

1. Het begint bij de basis
Om jouw slaapkamer succesvol te verlichten is het van belang om te beginnen met het maken van een lichtplan. Dit is een op papier uitgetekende versie van jouw kamer waarbij je aantekent waar je overal lampen wil hebben. Het is aan te raden om hiervoor allereerst de locatie van de basisverlichting voor jouw slaapkamer aan te geven. Gezellige verlichting is leuk, maar zonder basisverlichting heb je daar alsnog niet zo veel aan. Verlichting moet praktisch zijn, ook op een slaapkamer. Wanneer je de locatie van je basisverlichting hebt gekozen, is het tijd om te kiezen wat voor soort lamp je daar wil plaatsen. De voornaamste opties hierin zijn plafondlampen of hanglampen. Basisverlichting komt namelijk het best tot haar recht wanneer het van boven de kamer in schijnt. Vervolgens kun je ervoor kiezen om aparte verlichting aan te schaffen voor het creëren van sfeer óf je kiest voor een dimbare variant van de basisverlichting. Bij de laatste optie heb je beide functies in één lamp. Dat is natuurlijk ideaal!

2. Overweeg leeslicht
Nadat je jouw basisverlichting op orde hebt, is het tijd om extra licht te overwegen. De eerste daarvan is leeslicht. Lezen is namelijk veel fijner wanneer je dit met het scherpe licht van een directe leeslamp of wandlamp doet. Hierbij is de afstand tussen lamp en voorwerp kleiner. Daarnaast kun je zo’n bedlampje precies afstellen op een manier waarop het boek het best verlicht wordt. Hierdoor kun je beter lezen én heeft je partner er vrijwel geen last van.

3. Tijd voor gezelligheid
Nu alle praktische verlichting aanwezig is, is het tijd om aan de sfeer van de slaapkamer te gaan werken. Om de sfeer te verbeteren kun je op de eerste plaats je basisverlichting dimmen. Ben je opzoek naar meer sfeer? Dan kun je denken aan kerstverlichting of een lichtslinger. Dit geeft een flinke hoeveelheid licht en is bovenal uitermate gezellig. Opzoek naar een kers op de taart? Ook een vloerlamp is erg sfeervol. Vooral wanneer die op de juiste plek in de kamer staat.

4. Intelligente verlichting
Vroeger was het ondenkbaar om vanuit je bed je verlichting te bedienen. Tegenwoordig is het de realiteit. Er zijn genoeg apps waarmee je je verlichting makkelijk kunt besturen. Hiervoor zijn wel bepaalde specifieke lampen vereist. De Philips Hue is daar een voorbeeld van. Ben je tevreden met je huidige lampen maar wil je ze toch intelligent maken? Schaf dan een zogeheten smart plug aan. Dit is een stekker die je op afstand kunt bedienen.

5. Ga voor extra sfeer
Om de verlichting van je kamer helemaal af te maken, kun je als klap op de vuurpijl ledstrips overwegen. Ledstrips geven niet alleen een geweldige sfeer, ze zijn daarnaast ook functioneel. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld voorzien van een fijne hoeveelheid licht zonder dat je er gelijk klaarwakker van wordt. Verder worden ze ook vaak toegepast in kledingkasten. De sfeer die dit geeft is vergelijkbaar met het gevoel van een inloopkast.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen