pinterest
Manieren om de zolder beter te isoleren

Manieren om de zolder beter te isoleren

Als je de zolder een andere functie wil geven dan een opslagruimte, is het belangrijk om het goed te isoleren. Alleen dan kun je er comfortabel werken, slapen, relaxen of sporten. De juiste isolatie zorgt ervoor dat er geen warmte ontsnapt via het dak. Hierdoor blijft het in de winter langer warm en hoeft de verwarming minder hard te werken. Dat is goed voor het milieu en tegelijkertijd fijn voor de portemonnee. In de zomer zorgt goede isolatie ervoor dat de zolder geen sauna wordt. Je kunt de ruimte gemakkelijker en langer koel houden. Kortom: goede isolatie biedt alleen maar voordelen!

Dakisolatie

Er zijn diverse manieren om een woning beter te isoleren. Op zolder speelt het dak natuurlijk een grote rol. Bevestig daarom isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak of vervang de huidige dakisolatie voor een betere variant. In de meeste gevallen kun je dit gewoon zelf doen. Je brengt isolatieschuim, glaswol of isolatieplaten aan tussen de latten van het dak. Dit latwerk wordt ook wel het raggelwerk genoemd. Zorg ervoor dat deze latten even dik zijn als het isolatiemateriaal. Je kunt de tussenliggende ruimte eenvoudig dieper maken door er extra latten bovenop te schroeven. Snijd vervolgens het isolatiemateriaal op maat, klem het tussen het latwerk, maak het stevig vast en werk het geheel af met bijvoorbeeld gipsplaten. 

Afbeelding

Raamisolatie

In het ideale geval vervang je de ramen op zolder voor hoogwaardig isolatieglas (HR++ of +++) en goed isolerende kozijnen. Als dit financieel niet haalbaar is, kun je de ramen ook wat beter isoleren met gebruik van tochtstrips en speciaal isolatiefolie. Daarnaast heeft goede zonwering en raambekleding van een dik materiaal een isolerende functie. 

Vloerisolatie

Voor een optimaal effect pak je ook de vloer van de zolder aan. Bedek de vloer met kunststof isolatieplaten of maak gebruik van een isolerende ondervloer. Als het dak en de ramen al goed zijn geïsoleerd, is het soms voldoende om een groot vloerkleed op de grond te leggen. Met name de hoogpolige of dikke kleden dragen in de winter bij aan warmere voetjes. 

Trapgat isoleren

Het is gemakkelijker om een gesloten ruimte op te warmen of koel te houden. We raden daarom aan om het trapgat te ‘isoleren’. Sluit het af met een deur en/of een wandje. Hierdoor kan de warmte van de onderliggende etage minder snel naar boven stijgen. Zo’n scheiding tussen de twee verdiepingen zorgt tegelijkertijd voor betere geluidsisolatie en meer privacy op zolder.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen