pinterest
IP camera tool? Dit zijn de beste 3

IP camera tool? Dit zijn de beste 3

Met alleen een bewakingscamera set ben je nog niet klaar. Voor draadloze overdracht van beelden en het beheer van opnames heb je ook een IP camera tool nodig. Is de meegeleverde software voldoende, of kun je beter uitkijken naar een alternatief? Is er zoiets als een algemeen domotica protocol of maakt ieder systeem weer gebruik van eigen protocollen? Hier zijn de drie beste IP camera tools voor drie verschillende toepassingen.

Afbeelding 

Welk domotica protocol heb je nodig?

Op zich hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn, een bewakingscamera set wordt normaal gesproken geleverd met een IP camera tool. Het wordt al wat lastiger wanneer je gebruik maakt van smart home apparaten die je wilt koppelen met de camera. Door producten te gebruiken die werken met een standaard domotica protocol kun je eenvoudig apparaten en diensten koppelen. Toch is er geen standaard in huisautomatisering. Zo is er Zigbee, Z-Wave, Klik-Aan-Klik-Uit en systemen per merk of serie. Dat maakt koppelingen maken niet altijd even transparant dus. IP is op zich een standaard, dat geldt eveneens voor wifi en Bluetooth. Er zijn wel versie verschillen en andere limitaties. Denk aan een wifi router met een 2,4 en 5 Mhz frequentie, of Bluetooth 4.0 en 5.0. Controleer dus voor aanschaf of jouw bewakingscamera set werkt met de randapparatuur en software die je wilt gebruiken.

Hier zijn de drie ‘beste’ oplossingen in drie verschillende situaties. We zetten het woord ‘beste’ tussen aanhalingstekens omdat per huishouden en toepassing de behoeftes zullen verschillen.

1. De beste voor (bijna) alle camera’s

IP camera viewer is een IP camera tool die met duizenden camera’s werkt van uiteenlopende merken als Axis, D-Link, Sony en Vivotek. Wanneer de meegeleverde apps niet naar wens werkt kun je deze universele tool proberen. Het is mogelijk om tot vier camera’s te bedienen vanuit de app. Per camera kunnen diverse instellingen bepaald worden zoals de beeldkwaliteit, helderheid en kleuren. De digitale zoom is een handige feature omdat niet alle standaard applicaties dit ondersteunen.

Het grootste nadeel kan de noodzaak voor een Windows systeem zijn. IP camera viewer werkt op zowel oudere als nieuwe Windows installaties, maar niet op Apple Mac, Linux of op mobiele apparaten. Het is daarmee geen oplossing voor smartphones of tablets wat erg jammer is, zeker in combinatie met smart home producten in huis. Een voordeel dat niet onvermeld mag blijven is het feit dat deze camera tool geheel gratis te downloaden is. De executable wordt verspreid via diverse sites, let wel op dat je een legitieme installatie download. Er is namelijk geen officiele website waar het programma te vinden is.

2. Goed voor professioneel gebruik

Het merk Foscam maakt producten voor zowel consumenten als voor professioneel gebruik. De Foscam IP camera tool is voornamelijk gericht op zakelijke toepassingen, het is daarmee niet het meest gebruiksvriendelijke stukje software in onze lijst. Afhankelijk van het bewakingscamera set zul je een andere versie van de applicatie moeten downloaden. Zo is er een client voor MJPEG camera’s en voor H.264 camera’s. Ook ditmaal betreft het desktop software, ditmaal voor zowel Windows als voor Mac OS. Met ondersteuning voor 16 camera’s op één pagina, 256 presets en vijf soorten alarmering is dit een serieuze oplossing voor met name zakelijk gebruik. Deze IP camera tool is gratis te downloaden, maar werkt alleen met geschikte Foscam camera’s.

3. Beste in gebruiksgemak

Voor thuisgebruik is niet alleen veiligheid maar ook gebruiksgemak van belang. Dan scoort de IP camera tool van Somfy erg goed. Ditmaal ligt de focus op mobiele apparaten met apps voor Apple iOS en Google Android smartphones of tablets. Naast functionaliteit voor een Somfy bewakingscamera set kun je dankzij het algemene domotica protocol ook gebruik maken van andere smart home apparatuur. Uiteraard is het mogelijk om andere producten van dit Franse bedrijf te koppelen zoals elektrische raamdecoratie of een garagedeuropener. Je kunt ook slimme producten van andere merken koppelen waaronder verlichting van Philips of een thermostaat van Honeywell. Zo kun je de complete smart home bedienen via dezelfde app waarmee deze IP camera tool verder gaat dan alleen camerabeveiliging.

Door het bewakingscamera set te koppelen aan smart home apparaten kun je de security van de woning nog verder uitbreiden. Denk aan verlichting in huis die automatisch inschakelt zodra de camera beweging detecteert in de nacht. Het is ook mogelijk om de woning van binnen te beveiligen. Met een Somfy indoor camera, of met een slimme rookmelder die je draadloos koppelt aan het alarmsysteem. Naast een sirene of fysiek alarm, kun je ook direct notificaties door laten sturen naar mobiele apparaten. Zelfs wanneer je van huis bent, waarmee je niet veroordeeld bent tot een PC met Windows software.

Bekijk goed voor welke toepassing je een bewakingscamera set wilt inzetten, en houd rekening met andere smart home apparatuur die je wilt koppelen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen