pinterest

Infrarood panelen en het verbruik van energie

Verwarmen met infrarood panelen is kiezen voor design, heerlijke warmte, gezondere lucht én bezuinigen op het energieverbruik. Maar hoeveel energie verbruiken deze ir-panelen dan eigenlijk wel? Waarom zou je dus kiezen voor bijvoorbeeld een Redwell infrarood verwarming? Alleen vanwege het design of ook omdat het bespaart?

Het verbruik van energie

Hoe reken je het energieverbruik uit?

Uiteraard valt er niet standaard een hoeveelheid te noemen, want alles hangt af van het betreffende paneel, de weersomstandigheden, maar vanzelfsprekend ook van de mate waarin verwarmd wordt. Wordt er echt alleen gebruik gemaakt van de verwarmingspanelen als de bewoners gebruik maken van deze ruimte, of staat het standaard overdag aan. Globaal kan er natuurlijk wel een berekening gemaakt worden. Op het paneel zelf zal een wattage aangegeven zijn. Als het verwarmingspaneel een uur lang volledig aan staat, zal deze dan ook dit aantal verbruiken. Anders gezegd: stel dat je gaat voor een sterk verwarmend paneel met een vermogen van 600 Watt, dan geeft deze dus ook zoveel warmte af als je hem voluit laat branden. Lekker warm dus. Staat deze een uur lang op dit volle vermogen te branden, dan heeft het 0,6 kWh verbruikt (kilowatt per uur). Dit aantal zie je terug op je energierekening. Brand jij dus alleen als je er bent, bijvoorbeeld in de badkamer, dan kom je misschien uit op 0,6kWh x 2 uur = 1,2 kWh. Laat je het echter de hele dag gewoon aan staan dan komt de berekening uit op 16 uur x 0,6kWh = 9,6 kWh.

Gemiddeld berekenen

Zo zal er dus een gemiddelde uitgerekend kunnen worden. Hou hier ook rekening met de seizoenen. In de zomer zal er immers minder verwarmd hoeven te worden dan in een strenge winter. Herfst en lente zitten hier normaal gesproken ergens tussen in.

Besparing met infrarood

Waar komt dan de besparing vandaan? Het energieverbruik van deze panelen is simpelweg lager dan bij traditioneel verwarmen. In de meeste gevallen wordt er nog met gas gewerkt, waarbij ongeveer een vijfde gebruikt wordt voor warm water. Het overige gebruik is dan voor het verwarmen van het huis. Zet je deze kosten tegenover de kosten van het energieverbruik bij infrarood verwarming dan zijn besparingen tussen 10 en 30% eenvoudig haalbaar. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen