pinterest
Essenhout: het beste haardhout voor uw houtkachel

Essenhout: het beste haardhout voor uw houtkachel

Afbeelding

Geniet jij ook zo van je houtkachel? Het zorgt voor sfeer en warmte in je huis, waarbij de geur van brandend hout ook al zo heerlijk is. Er zijn heel wat verschillende soorten hout te krijgen om in je kachel te stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit eikenhout en beukenhout, maar ook hout van dennen of sparren wordt wel in kachels gebruikt.

We kunnen een heel verhaal ophangen over de keuze tussen hardhout en zachthout en welke soort het beste is, maar in dit artikel vertellen we je het liefste over de soort hout die je het beste voor je kachel kunt kiezen. Het zal je misschien verrassen, maar de beste keuze is essenhout!

Waarom is essenhout zo'n goede keuze?

Er is altijd wel een discussie over de soort hout die het beste is om in je kachel op te stoken. Specialisten zijn het er echter wel over eens dat je hierbij het beste kunt kiezen voor essenhout. Een belangrijke eigenschap van deze soort hout is dat het hardhout is. Hardhout is een soort die lang brandt, een mooie vlam geeft en die niet veel spat. Vooral dit laatste is een probleem waar naaldhout veel mee te maken heeft. Als we het dan over hard hout hebben, dan is essenhout in deze categorie wel echt de creme de la creme.

We kunnen het in drie kernwoorden eenvoudig samenvatten: brand lang, brand rustig - mooi vlammenspel. Als je iemand bent die het fijn vindt om een mooi vuurtje te maken, dan zijn dit natuurlijk wel essentiële kenmerken om in de gaten te houden. Daar moet wel bij gezegd worden dat het hout een vochtpercentage heeft van circa 20%. Voordeel hiervan is dat het hout volledig verbrandt, zonder dat hier asresten bij overblijven. Zo heb je ook minder op te ruimen en zal je kachel minder onderhoud nodig hebben. Daarbij vat het hout sneller vlam en blijft het langer mooi branden.

Duurzaam essenhout gebruiken in je kachel

Essenhout is over het algemeen een soort hout die volop te krijgen is. Het mooie aan essenhout is dat het uit duurzame bossen komt. Dit zijn bossen waar, voor iedere boom die wordt gekapt, er twee worden teruggezet. Zo kun je er zeker van zijn dat je mooi hout haalt waar je ook nog eens een goed gevoel bij mag hebben. Op sociaal en ecologisch gebied is essenhout simpelweg de beste keuze in je kachel. Dit mooie hout is van zichzelf uit al heel erg droog. Je zou het dus in principe al meteen na het kappen in je kachel kunnen stoppen. Het is echter nog beter om ovengedroogd essenhout te gebruiken. Dit is hout dat altijd voor het mooiste resultaat zorgt. Nogmaals: brand lang, brand rustig - mooi vlammenspel. Dat het niet al teveel spat is natuurlijk mooi meegenomen!

Essenhout is een houtsoort die het goed doet in elke soort kachel, of in een open haard. Daarbij komt praktisch geen rook vrij. Je hoeft er dan ook niet bang voor te zijn dat er rook in je kamer komt, of dat je rookkanaal te zwaar wordt aangetast. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere soorten haardhout die geschikt zijn om in je kachel te gebruiken. Maar met essenhout maak je de beste keuze die er voor handen is.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen