pinterest
Goed onderhoud voor je huishoudelijke apparaten

Goed onderhoud voor je huishoudelijke apparaten

Om je huishoudelijke apparaten zo efficiënt mogelijk te laten werken is goed onderhoud van groot belang. De vraag die hierbij opkomt is dan, welke taken kan je zelf aanpakken en wanneer is de hulp van een professional nodig voor passend onderhoud? In dit artikel kijken we naar een aantal huishoudelijke apparaten en wat voor onderhoud ze nodig hebben: wat kan je zelf doen, en waar schakel je een expert voor in?

Cv-ketel

De cv-ketel vormt het hart van je verwarmingssysteem thuis. Regelmatig professioneel onderhoud is dan ook essentieel voor een veilige en efficiënte werking. Plan daarom tweejaarlijks een controle in waarbij een gecertificeerde monteur de brander, warmtewisselaar, en andere onderdelen inspecteert en onderhoudt. Overweeg daarbij ook een cv-ketel onderhoudscontract, aangezien die kan helpen bij het voorkomen van onverwachte storingen en dure reparaties.

Droger

Net zoals een cv-ketel nodig is voor het leveren voor warm water, is een droger onmisbaar voor het snel en effectief drogen van je een kleding. Een goed onderhouden droger werkt niet alleen stuk beter daarvoor, maar doet dat ook op een veiliger manier. Maak daarom na elk gebruik het pluizenfilter schoon en zorg dat de afvoer vrij is van verstoppingen. Voor grondige controles van de interne mechanismen en elektrische systemen is een jaarlijkse inspectie door een professional aan te raden. Zo houd je je droger in topconditie en je kleren lekker droog.

Stofzuiger

Wanneer je met je stofzuiger het pluis uit de filter van je droger hebt gehaald, verdient die ook zijn regelmatige onderhoudsbeurt. Je moet tijdig de stofzakken vervangen – wanneer deze vol zijn – of de stofcontainers legen. Reinig dan ook gelijk de filters en haal verstoppingen uit de borstels en slangen. Wanneer de stofzuiger zijn zuigkracht verliest of andersoortige mechanische problemen vertoont, is dit een duidelijk teken om een reparateur in te schakelen.

Airconditioner

Vooral in de warme maanden, zoals nu, vereist je airconditioner wat extra aandacht. Zorg dat de buitenunit vrij blijft van vuil, puin en bladeren, en vervang de filters in de airconditioner regelmatig. Dit moet om de drie maanden, of vaker als je in een huis met huisdieren of bewoners gevoelig voor stof woont. Voor het meer ingewikkelde airco onderhoud, zoals het controleren van de elektrische systemen en het vervangen van het koelmiddel, is het raadzaam om een gecertificeerde expert in te schakelen. Dit garandeert dat je systeem veilig en efficiënt blijft functioneren en jij kan genieten van een gekoeld huis.

Ventilatiesysteem

Buiten een lekker gekoeld huis, wil je ook een goed geventileerd huis. Dit is waar je ventilatiesysteem om de hoek komt kijken. Deze zorgt voor frisse lucht in huis en helpt vochtigheid en verontreinigingen te beheren. Hierbij is het advies om elke zes jaar het gehele mechanische ventilatiesysteem, inclusief luchtkanalen, te reinigen. Jaarlijkse reiniging van de mechanische ventilatiebox is ook een aanrader. Voor een warmte terugwin installatie – ook wel bekend als wtw – is tweejaarlijks onderhoud nodig, maar ook jaarlijkse vervanging van de standaardfilters. Dit helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren en de energiekosten te verlagen

De functionaliteit en veiligheid van je huishoudelijke apparaten hangt nauw samen met de mate van onderhoud die je uitvoert. Door zelf de basis te verzorgen en op tijd professionele hulp in te roepen, zorg je ervoor dat elk apparaat in je huis goed blijft presteren. Zo heb je er het langst profijt van, en bespaar je op de lange termijn de kosten van regelmatige vervanging.

 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen