pinterest
Goede woonverzekering cruciaal voor huishoudens

Goede woonverzekering cruciaal voor huishoudens

Wanneer je een nieuwe woning koopt, wil je het liefst zo snel mogelijk aan de slag gaan met het inrichten en afwerken ervan. Denk aan het aanbrengen van nieuw behang op de wanden, het schilderen van de kozijnen, de aanschaf van een nieuwe bank of salontafel, enzovoorts. Vergeet echter niet, dat de aankoop van een nieuw huis de nodige administratieve zaken met zich meebrengt. Bij een eerste woning zal een hypotheekverstrekker je verplichten een opstalverzekering, als onderdeel van een bredere woonverzekering, af te sluiten. Verhuis je vanuit een koopwoning naar een groter huis? In dat geval zal je de lopende opstalverzekering aan moeten laten passen. Een huis van hogere waarde zal leiden tot een toename in de premie van je opstalverzekering.

Tip: ook zonder te verhuizen is het verstandig regelmatig te controleren, of de dekking van je eerder afgesloten woonverzekering nog toereikend is. Mogelijk heb je meer elektronica of bijvoorbeeld kunst in huis, dan op het moment dat je deze afsloot. 

Woonverzekeringen bestaan uit drie elementen

Vaak wordt een woonverzekering opgebouwd uit drie losse elementen, namelijk: een inboedel-, een opstal- en een aansprakelijkheidsverzekering. Met de inboedel- en opstalverzekering dek je de losse en vaste bezittingen in en rondom je woning. Door ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, hoef je de schade die je per ongeluk aan andermans bezittingen veroorzaakt niet zelf te vergoeden. Dat geldt overigens niet alleen voor schade die jij aanricht; het gaat ook om schade veroorzaakt door je kinderen of bijvoorbeeld huisdieren. De kans op een ongeluk zit in een klein hoekje, bescherm jezelf goed door deze drie verzekeringen af te sluiten. 

Verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering 

Weet jij wat het verschil is tussen een opstal- en inboedelverzekering? Eerder las je al dat een opstalverzekering afsluiten verplicht is voor mensen die een hypotheek afsluiten voor de aankoop van hun woning. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht. Het heeft te maken met de geboden dekking; een opstalverzekering dekt alle bezittingen die je bij een verhuizing normaliter niet meeneemt. Denk aan de wandbekleding, je deuren en bijvoorbeeld de keuken. Een inboedelverzekering dekt het andere deel; alle losse bezittingen in en rondom de woning. Beide verzekeringen zijn onmisbaar, daar je er niet aan moet denken al het meubilair opnieuw aan te moeten schaffen na een brand in huis. 

Tip: let goed op de maximale waarde van bijvoorbeeld de elektronica in huis, welke vergoed wordt door de verzekeraar. Soms is het geheel aan elektronica meer waard, dan het bedrag wat een verzekeraar maximaal uitkeert. Een aanvullende verzekering kan wenselijk zijn. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen