pinterest
Inbouwspots voor de badkamer. Waar moet je op letten?

Inbouwspots voor de badkamer. Waar moet je op letten?

Goede badkamerverlichting is heel belangrijk. Maar hoe kies je de juiste verlichting? Er komt best wel wat kijken bij het uitkiezen van verlichting voor de badkamer. Welke inbouwspots voor de badkamer zijn bijvoorbeeld geschikt? En waar moet je verder op letten? Dit zijn 3 handige tips.

Afbeelding

1. Gebruik lampen met laagspanning

In de badkamer kun je niet elk type verlichting plaatsen. De badkamer wordt immers vochtiger en warmer dan veel andere kamers in huis door de damp en warmte van de douche of het bad. Een algemeen advies is daarom om te kiezen voor laagspanningsverlichting. Kies bijvoorbeeld voor ledlampen van 12 volt, 24 volt of 10 tot 30 volt. Reguliere lampen kun je beter alleen gebruiken als je deze in een 100% waterdicht armatuur plaatst.

2. Neem armaturen die vochtbestendig zijn

Inbouwspots voor de badkamer moeten ook een bepaalde beschermingsgraad hebben, zodat ze tegen vocht kunnen. Het is namelijk gevaarlijk als vocht met elektriciteit in contact komt. Hiervoor moet je opletten op de IP-normering van de lamp. Deze kan het beste zo hoog mogelijk zijn, want een hogere IP-normering betekent dat de lamp beter bestand is tegen vocht.

Voor de badkamer zijn daarom lampen met een IP-waarde van IP44 of IP65 vaak het meest geschikt. IP65 betekent volledig waterdicht; IP44 is spatwaterdicht. Hang je een spot direct boven de douche? Kies dan vanwege het directe contact met vocht altijd een IP-waarde van IP65 voor deze plek.

3. Kies de juiste inbouwspots voor de badkamer

Je kunt in je badkamer onder meer kiezen tussen ledstrips en spots voor in de badkamer. Er zijn daarbij een aantal verschillende typen.

-        Inbouwspots. Deze spots voor in de badkamer moeten in je bestaande armaturen passen of je kunt ze nieuw laten plaatsen. Gebruik je bestaande armaturen? Dan moet je goed letten op de afmetingen van de huidige armaturen in je badkamer. Zorg dat ze precies passen.

-        Losse spots. Ook kun je kiezen voor losse spots. Daarvoor zijn de MR16-spots van 12 volt vaak het meest geschikt. Deze hebben een lage spanning.

-        Ledstrips: In plaats van spots voor de badkamer kun je ook kiezen voor ledstrips. Kies daarvoor bij voorkeur een ledstrip van IP44 of IP65 om wederom te voorkomen dat het vocht uit de badkamer in contact komt met de elektriciteit in de lamp. Deze strips zijn voorzien van een beschermlaag die volledig waterdicht is.

Schakel eventueel een installateur in

Wil je zeker weten dat je de juiste tl verlichting kiest? En dat alles correct gemonteerd is? Dan kan het lonen om een expert in te schakelen. Die kan je advies op maat geven voor de lampen of inbouwspots voor jouw badkamer.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen