pinterest
Met deze aanpassingen blijf je ook op hoge leeftijd lekker thuis wonen

Met deze aanpassingen blijf je ook op hoge leeftijd lekker thuis wonen

Hoe ouder je wordt, des te meer lichamelijke klachten je waarschijnlijk gaat krijgen. En zelfs als je nog geen klachten hebt, dan is het belangrijk om het risico op een val of ander ongeluk in huis zo klein mogelijk te maken. Je wordt namelijk steeds kwetsbaarder. Botten breken sneller en niet zelden betekent een gebroken heup een ongewenste verhuizing naar een verzorgingsinstelling. Bijna iedereen wil namelijk zo lang mogelijk en dan graag ook helemaal zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen.

Afbeelding

Het begint vaak langzaam: je gewrichten worden minder soepel en je merkt dat handelingen die vroeger heel eenvoudig waren toch wel wat lastiger beginnen te worden. Daarbij krijgen veel mensen last van duizeligheid of moeite met het evenwicht en de coördinatie. Wil je dus graag thuis blijven wonen, dan is het zaak om hiervoor goede voorbereidingen te treffen en aanpassingen te doen. Het goede nieuws: steeds meer mensen willen het en er zijn tegenwoordig voldoende mogelijkheden om fijn en veilig ouder te worden in je eigen huis. Ook de overheid stimuleert langer thuis in huis wonen en draagt hier onder meer aan bij via de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Verandert mijn woning niet in een verzorgingshuis?

Misschien zie je er een beetje tegenop, want verandert je huis na het doorvoeren van aanpassingen niet in een verzorgingshuis met overal steunen aan de muur? Een woning die eruit ziet alsof er iemand woont die heel oud is, terwijl je jezelf nog lang niet zo voelt? Nee, de moderne woningaanpassingen zijn gelukkig erg subtiel en geven toch een sterk verbeterde veiligheid én gemak. Je begint met onzichtbare aanpassingen, zoals het laten aanbrengen van een antislipvloer in de badkamer, een moderne inloopdouche zonder drempels en simpelweg een opvangbakje voor de post.

Je vervangt je gaskookplaat door een moderne en veilige inductiekookplaat en laat de bovenkastjes in de keuken verwijderen. Dat ziet er ook nog eens een stuk moderner uit! Ook vervang je zoveel mogelijk plankjes in kasten door uitschuifbare laden. Kranen worden allemaal licht bedienbare eengreepsmengkranen met temperatuursensoren, zodat verbranden aan heet water niet meer kan. Voorzie je huis daarnaast van goede verlichting, zodat je altijd goed ziet waar je loopt.

Aanpassingen als je echt lichamelijke klachten krijgt

De aanpassingen hierboven zijn er vooral op gericht om vallen te voorkomen en je minder te laten reiken en bukken. Daarmee zijn heel veel mensen al goed geholpen. Naarmate de jaren verder vorderen ontkom je er vaak niet aan om wat grotere en meer opvallende aanpassingen door te voeren. Monteer dus toch maar die wandbeugels en handgrepen op de plaatsen waar je extra grip nodig hebt, zoals in de douche of de hal en overloop.

Kom je uiteindelijk zelfs de trap niet meer op? Dan zorgt een traplift ervoor dat je weer eenvoudig op de bovenverdieping komt. De kosten van een traplift zijn de laatste jaren gedaald, door de komst van aanbieders van compleet gerenoveerde gebruikte trapliften. Een dergelijke traplift is tot 50 procent voordeliger dan een nieuwe. Het is overigens niet aan te raden om een traplift op Marktplaats te kopen, want deze past vrijwel zeker niet op je eigen trap. Een gerenoveerde gebruikte traplift die je via een gespecialiseerd bedrijf koopt, wordt wel helemaal op maat gemaakt en past perfect.

Vergoedingen en subsidie

Als je besloten hebt om je huis klaar te maken om er tot op hoge leeftijd te kunnen blijven wonen, dan kun je via je gemeente een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze regeling zorgt ervoor dat de noodzakelijke aanpassingen zoals een traplift gerealiseerd worden, terwijl je zelf een vierwekelijkse bijdrage aan je gemeente betaalt. Indien je geen recht hebt of aanspraak maakt op de Wmo, dan is de Blijverslening mogelijk een oplossing. Dat is een lening van de overheid, waarmee je tegen zeer lage rente al je wensen voor het aanpassen van je woning realiseert.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen