pinterest
Railverlichting & spanningsrailsystemen

Railverlichting & spanningsrailsystemen

Op het gebied van project -en winkelverlichting maar ook zeer zeker steeds meer in woningen wordt gekozen voor railverlichting. Het is praktisch en eenvoudig te installeren, je kunt vanuit slechts 1 stroompunt het systeem met spanningsrails zelf samen stellen en een grote ruimte overal van het juiste licht voorzien. Hieronder zullen we je van zoveel mogelijk informatie voorzien wat er bij komt kijken en wat je allemaal mogelijk nodig gaat hebben.

Afbeelding

1-fase of 3-fase spanningsrail met spots

Qua spanningsrail systemen onderscheiden we 1-fase en 3-fase rail, het verschil tussen beide systemen is dat bij 1-fase alle aangesloten armaturen tegelijkertijd worden in -en uitgeschakeld. Bij 3-fase rails, vaak toegepast bij projectverlichting voor winkels of bijvoorbeeld in de horeca kunnen spots of hanglampen afzonderlijk worden in -en uitgeschakeld in groepen. In de praktijk zullen spots in een etalage van een winkel op 3-fase spanningsrail bijvoorbeeld 's nachts ingeschakeld kunnen blijven terwijl de rest van de verlichting in de winkel is uitgeschakeld. Maar als dit niet aan orde is volstaat 1-fase rail in de meeste gevallen ook.

In ieder geval voor railverlichting in de woonkamer wordt het meest gekozen voor 1-fase railverlichting. Wat heb je hier voor nodig? de rail moet gevoed worden vanaf het 230V stroompunt in het plafond, daar zijn meerdere mogelijkheden voor en is afhankelijk van de plaats van het stroompunt t.o.v. hoe de rails komt te lopen. Je kunt bv. starten met een beginvoeding en dan naar 1 richting rails aansluiten maar er zijn ook doorverbinders, hoekverbinders en x-verbinders met voedingmogelijkheid te krijgen, je kunt dan elke gewenste kant op. Het assortiment spots is ook zeer uitgebreid en daarbij kun je zelf kiezen voor rail spots met halogeenlampen of meer energiezuinige led lampen.

Afbeelding

Hanglampen voor spanningsrail

Voor zowel de 1-fase rail als 3-fase rail is een zeer uitgebreid hanglampen inclusief kant-en-klare adapter te verkrijgen, je hoeft deze slechts te bevestigen op de rail en het is geregeld. Mocht je nu bestaande hanglampen willen voeden vanaf een spanningsrail, dan is daar ook een oplossing voor, er zijn ook losse adapters te verkrijgen waarbij het voedingssnoer gemonteerd in de adapter en deze zodoende geschikt is voor de rail. Het is dan niet noodzakelijk om geheel nieuwe hanglampen aan te schaffen.

Afbeelding

Led railverlichting

Als je op zoek bent naar de meeste energiezuinige manier om de woonkamer te verlichten, dan is led railverlichting de beste optie. Led rail spots zijn zeer energiezuinig in verbruik en de lichtopbrengst in verhouding is net zo hoog. Dit kan een mooie besparing opleveren. We onderscheiden spots met geintegreerde led's maar je kunt ook spots gebruiken met vervangbare lampen. Als de vervangingslamp een led lamp is, bespaar je op dezelfde manier in de kosten en de lamp is uiteindelijk nog te vervangen ook. Iets dat bij geïntegreerde led's niet eenvoudig zelf te doen is.

Veiligheid bij installatie spanningsrails

Wij adviseren altijd om gebruik te maken van een installateur of elektricien bij het installeren van spanningsrail systemen. Die zijn ervaren en vaak al bekend met de installatie en nemen de juiste voorzorgsmaatregelen. Let er bij het plaatsen van een bestelling op dat je ook eindkapjes mee besteld. Die dienen ter afsluiting van het uiteinde van de spanningsrail waar spanning op staat als de stroom is ingeschakeld. Om ongelukken te voorkomen plaats je hier het eindkapje.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen