pinterest

TIPS 5x stappen die ervoor zorgen dat jouw lichtplan een topplan wordt

Ga je binnenkort een nieuwe woning betrekken? Of ben je bezig aan een grootschalige verbouwing? Dat zijn stuk voor stuk ondernemingen waar je je behoorlijk op kunt verheugen. Echter kan het ook een hoop stress met zich meebrengen, want de kans dat je een onderwerp vergeet op je checklist is wel degelijk aanwezig. 

Een onderdeel wat absoluut niet mag ontbreken op je to-do-list, is het creëren van een lichtplan. Een lichtplan kun je zien als een soort plattegrond die inzichtelijk maakt welk type lamp op wat voor soort plek in het huis moet komen te staan. Het doel hiervan is om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van alle verlichting die je tot je beschikking hebt. In dit blog bespreken we de stappen die jij moet zetten om jouw lichtplan een topplan te maken!

1 – Maak een plattegrond 

We drukken je echt op het hart om een plattegrond te maken van de woonruimte. Vooral als je een nieuw stekkie betreedt, heb je in het begin geen flauw benul hoe groot alle afzonderlijke vertrekken nou echt zijn. Het valt ook aan te bevelen om direct jouw meubelstukken erin te verwerken. Zo weet je precies waar je een grote hoeveelheid licht nodig hebt en op welke plekken minder. 

2 – De functie van ieder hoekje

Deze stap sluit genadeloos aan op de laatste zin van stap 1. Als je weet welke activiteiten zich afspelen op plek X en op plek Y, zal je uiteindelijk veel beter begrijpen welke lamp waar geplaatst moet worden. Lees je de krant altijd aan de eettafel, dan heb je daar feller licht nodig dan als je er alleen zou eten. 

3 – Van soort licht naar type

Vervolgens is het zaak om de vertaalslag te maken naar het type licht. Het is van belang om te starten met de basisverlichting, want hier begint het mee. Basisverlichting zorgt ervoor dat de grote oppervlakten goed zichtbaar zijn, zodat je je een beter beeld kunt vormen bij de handelingen die je verricht. Daarna komt de sfeerverlichting en functionele verlichting eraan te pas. Functionele verlichting wordt soms ook wel omschreven als taakverlichting.

4 – Lampen uitzoeken

Nu je inzichtelijk hebt gemaakt welke lichten waar moeten komen, kun je de laatste hand leggen aan het lichtplan. Stel jezelf de vraag welke lampen je al hebt en welke er nog moeten komen. Gefeliciteerd, je hebt je eerste lichtplan gemaakt!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen